VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Déšť a teplo: houbařské žně na Slovácku začínají

Slovácko – Houbařské žně na Slovácku začínají. Tvrdí to nejen odborníci, ale především sami houbaři. Počasí jim přeje, vydatné deště a nepříliš vysoké teploty by měly být zárukou bohaté úrody.

3.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Ivana Reková

„Když vyrazíme do lesa, tak se vždycky vracíme s plným košíkem. A to nemáme moc času, jsme tam většinou tak dvě hodiny. Naposledy se nám tak zadařilo o víkendu na Modré," usmívá se Marcela Melichárková z Velehradu. V jejím košíku Skončily především hřiby plstnaté, klouzci, kozáci osikoví i duboví a kuřátka. „Jen praváků je zatím míň. To se ale teď určitě změní. Očekávám, že po deštích bude v Chřibech doslova peklo. Nebo teda spíš houbařský ráj," usmívá se Marcela Melichárková.

Její domněnky potvrzuje i mykolog Jiří Polčák. „Pro jedlé houby je ideální teplota kolem třiadvaceti stupňů Celsia. V noci tak dvanáct až patnáct stupňů," naznačil, že současné teploty jsou takřka ideální.

Na své si tak zřejmě přijde i Martin Blaha ze Starého Města, který prozatím velké úspěchy nezaznamenal. „Letos jsem byl na houbách dvakrát, sestra dokonce třikrát. Máme vytipovaná místa na Salaši a na Modré, ale zatím se nám daří jenom částečně. Minulý pátek jsme se z Modré vraceli celkem spokojení, ačkoliv přeplněné košíky jsme nenesli. V pondělí jsme ale našli jen pár hub," popsal své letošní výpravy Martin Blaha. V nejbližších dnech se do lesa chystá znovu. „Dostali jsme tip i na Břestek, z nějž došel známý velice spokojený, nicméně asi zůstaneme u našich typických lokalit na Salaši a Modré," plánuje.

Podle mykologa by se lidé měli v lese chovat ohleduplně, čímž si mohou zajistit ojnost hřibů do budoucna. „Lidé houby často odřezávají a zbytek nožičky pak odhnije. Tím se zničí podhoubí," vysvětlil Jiří Polčák.

Sbírat by podle něj měli houbaři jen to, co dobře znají, čímž mohou předejít nejen zdravotním problémům. „Hodně rostou i holubinky, ale ty by měl sbírat jen ten, kdo je zná. Tato rada platí u všech druhů hub. Rostou však i vzácné a zákonem chráněné houby. Za jejich sběr lidem hrozí pokuty, které se mohou vyšplhat i k desítkám tisíc korun," varuje mykolog.

Ještě horším koncem houbaření může být otrava, která se všeobecně projevuje hlavně nevolností a zvracením. Každoročně se v důsledku neopatrnosti a objevuje nespočet případů. Letošek je ale zatím výjimkou. „V příjmové ambulanci interny zatím neošetřovali žádného pacienta s otravou houbami," uvedla mluvčí krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Karla Havlíková.

Podle Jiřího Polčáka je třeba dávat si pozor hlavně na muchomůrky – zelenou a tygrovanou. Důležitá je také správná tepelná úprava hub. Například hřib koloděj je zasyrova jedovatý. Pokud si lidé nejsou jistí svým nálezem, poradí jim v mykologických poradnách.

Autor: MICHAELA VAŇHAROVÁ, MICHAL SLADKÝ, VOJTĚCH TRUBAČÍK

Autor: Redakce

3.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slovácké divadlo. Ilustrační foto.

Slovácké divadlo vykročilo do nové sezony

Ilustrační foto.

Veletiny, Drslavice i Hradčovice už nepočítají s vlastní čističkou

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

Startovní listina Barum Rally zdarma ve čtvrtečním Deníku

Deník vám ve svém zítřejším TIŠTENÉM vydání přinese zdarma startovní listinu nadcházejícího víkendového 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín. Kromě seznamu pilotů soudobých vozů zde najdete i účastníků 10. ročníku Star Rally. (spo)

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. 

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení