Právě z těchto důvodů zpracoval Zlínský kraj Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji. Dokument má sloužit jako poradní materiál pro města a obce, kde tento problém doutná. Jedná se především o Zlín, Vsetín, Kroměříž, Uherské Hradiště, Uherský Brod, ale i menší sídla jako Holešov, Kunovice či Bystřice pod Hostýnem. Existence této koncepce je také nutnou podmínkou pro možnost čerpání evropských financí, především pro sociální oblast.

„Tento materiál nabízí možnosti městům a obcím při řešení problému sociálně vyloučených osob. Města a obce mají ke svým obyvatelům nejblíže a nejlépe mohou včas využít nástroje pro zabránění rozšiřování a tvorby sociálně vyloučených lokalit a přizpůsobit je svým podmínkám," nastínila Taťána Valentová Nersesjan, radní Zlínského kraje pro sociální oblast.

Mezi hlavní cíle koncepce patří zvýšení životní úrovně Romů, zvýšení vzdělanosti a odstranění překážek k začlenění Romů do společnosti. Mezi tyto překážky se řadí například vyčleňování do jedné lokality.

Schvalování tohoto dokumentu však mezi krajskými zastupiteli vyvolalo širokou diskusi. „Pro obce a města, které toto řeší, je důležitá role krajského koordinátora. Koncepce však požaduje navýšení počtu dětí ve školkách. Zajímalo by mě, jak toho chceme docílit. Všichni víme, že to je problematické," reagovala na vznik koncepce například Ivana Majíčková, starostka města Kunovice. Podle radní Valentové má koncepce doporučující charakter.

„Problematika docházky do školy či školky je záležitost každé obce a města. Je to o sociální práci. Nikdo z kraje či ministerstva tyto lidi přemlouvat nepřijede. Vznik ghett však není řešení. Je to mnohem dražší než se zabývat prevencí," míní radní Valentová.

Krajský zastupitel a senátor Jiří Čunek upozorňuje, že velmi dobrou koncepci má už od roku 2012 zpracovanou i stát.

„Její problém je ten, že se bohužel nedodržuje," poznamenal Čunek. Ten také upozornil, že města, která musí problém vyloučených lokalit řešit, jsou značně hendikepovaná. „Stojí nás to ne tisíce, ale miliony korun. Své o tom ví nejen Vsetín, ale i další města. Těmto městům je potřeba pomoci," apeluje Čunek na Zlínský kraj. Podle něj se nic příliš nezmění, dokud budou děti místo ve školkách zůstávat dál ve vyloučených lokalitách a jejich otcové nebudou mít práci.

„Romům je potřeba dát práci, jakoukoli. Jen ať nesedí doma a získávají nějaké pracovní návyky," míní Čunek.

Získat pro Roma práci je však při dnešní nezaměstnanosti nadlidský úkol. Někteří otevřeně přiznávají, že pracovat se v jejich pozici nevyplatí. „Já bych chtěl dělat, ale vždycky je to za minimální mzdu. Když odečtu, co projedu a dám za jídlo v práci, tak mi zbydou nějaké tři tisíce. Navíc se za mě musí vždycky někdo zaručit. Když si zaměstnavatel může vybrat, proč by riskoval s Romem," krčí rameny i třicetiletý Rom Karel, který nechtěl zveřejnit příjmení, redakce jej však má k dispozici. Podle něj není ani snadné získat pronájem bytu. „Když slyší romské příjmení, říkají, že už je obsazený," popisuje svou zkušenost.

Jako samospasitelnou však krajskou koncepci nebere ani hejtman Stanislav Mišák.

„Přiznám se, že principielně se mi to nelíbí. Vždy se má řešit určitý problém a ne hned konkrétně oslovovat určité etnikum. Vždyť těch dětí, které nechodí do školky a určitě by jim to prospělo, máme mnohem více i v jiných skupinách," míní hejtman. Podle něj se má pojmenovat a řešit problém. „Měli bychom obecně řešit vandalismus, nízkou docházku do školek či nezaměstnanost a nevztahovat to k etniku. Nemůžeme řešit něco, co neumíme či spíše co se bojíme pojmenovat. My ani nevíme počet Romů ve vyloučených lokalitách, vždyť podle sčítání žije u nás v kraji 133 Romů," míní hejtman Zlínského kraje. S jeho náhledem souhlasí i opoziční zastupitel a poslanec Ondřej Benešík. Ten upozornil, že takzvaná politická korektnost bují na nejvyšších místech.

„Když jsem mluvil velmi podobně, byl jsem označen za xenofoba a málem i za rasistu. Podotýkám, že to bylo v Praze. Podtrhuji, co říkají kolegové. Pokud se budeme utápět v politické korektnosti, nikdy žádný problém nevyřešíme," konstatoval Ondřej Benešík.

Koncepci romské integrace nakonec krajští zastupitelé schválili počtem 33 hlasů. Platná je pro léta 2015 až 2018.