Po nedávném zásahu ve Štěpnicích se tentokrát vyskytla v užovka obojková u Slovácké búdy ve Smetanových sadech. Přítomnost hada v centru Uherského Hradiště byl vůbec první za dlouhá léta.

„Strážníkům byl výskytu užovky nahlášen v podvečer úterý 25. července. Po konzultaci a prohlídce zdravotního stavu byla po odchycení užovka vypuštěna do volné přírody v dostatečné vzdálenosti od lidských příbytků,“ prozradila za uherskohradišťskou radnici Dagmar Vacková. Podle jejích slov každoročně městská hlídka vyjíždí k jednomu až dvěma podobným případům. Letošní rok tak zatím není ničím zvláštní.

Stejně tak jako lidé, i zmije milují sluníčko a jeho hřejivé paprsky.
Pomozte výzkumu a posílejte foto hadů, na které v přírodě narazíte

„Samozřejmě teplé počasí a mírné zimy hadům obecně přejí. Mají lepší podmínky pro rozmnožování, a tak se dá očekávat, že se s nimi můžeme setkávat častěji, než tomu bylo v minulosti,“ odpověděl odborník na životní prostředí Květoslav Fryšták na otázku, jak moc je výskyt hadů vázán na oteplování. Upozornil však, že se v drtivé většině případů nemusí veřejnost náhodného střetu s hadem obávat. „Vesměs jde o u nás běžně žijící užovky, které nejsou člověku nijak nebezpečné. Jedovatý druh zmije obecné vyskytující se i v České republice přebývá spíše ve vysokohorských oblastech, takže její výskyt na Slovácku je téměř nulový,“ dodal.

43. Letní filmová škola Uherské Hradiště. Ilustrační foto
Výhody akreditovaných filmových fanoušků naštvaly některé Hradišťany