Po vystoupení z vyhřátého automobilu se mi do tváře opřel studený vítr, stejně jako shromážděným zhruba sedmi desítkami Slavkovjanů, Dolněmčanů, Horněmčanů i lidí z dalších obcí regionu.

Choulím se do podzimní bundy, a protože výjimečně nemusím řídit, neodmítám nabízenou štamprličku na zahřátí a rychle ji zajídám vdolečkem ze slavkovských zdrojů. Přijíždějí poslední opozdilci. K mikrofonu přistupuje starosta Slavkova Libor Švardala a dá se do vypočítávání technických parametrů cyklostezky i do hodnocení.

„Pro nás Slavkovjany je tato chvíle významná i v tom smyslu, že se tímto okamžikem Slavkov dostává zcela regulérně na cyklistickou mapu světa. Otevírá se nám tak možnost bezpečnější projížďky nejen do Dolního Němčí, ale také dál směrem na Ostrožsko, Hradišťsko a případně až na Hodonínsko," rozléhají se z amplionu po krajině slova Libora Švardaly.

První muž Dolního Němčí František Hajdůch naopak zavzpomínal na úskalí, která budovatelé cyklostezky nakonec překonali.

„Museli jsme například dohledávat dědice již nežijících vlastníků pozemků, kdy dobíhala různá dědická řízení a potýkat se s nedůvěru žijících vlastníků. Nakonec jsme všechno zvládli. Jisté ale je, že bez vydatné pomoci pana poslance Plachého a získání dotace ze státního fondu dopravní infrastruktury by se nám to nepodařilo," přiznává František Hajdůch jen několik chvil před slavnostním přestřižením pásky.

Překvapení na stezce

Po něm desítky lidí nasedají na své bicykly a vydávají se k Dolnímu Němčí na první oficiální vyjížďku. Tu však na dolněmčanském katastru nečekaně přerušují ženy v reflexních bundách a v policejních uniformách.

„Stát! Sestupte z kol. Podrobíte se silniční kontrole. Dýchnete nám tady do balonků, aby bylo jasné, kolik alkoholu jste požili." V té chvíli už ale není pochyb o tom, že jde o žertovnou aktivitu skupiny pracovnic obecního úřadu v Dolním Němčí. Dechová zkouška se uskuteční do zelených nafukovacích balonků pro děti a kontrolovaným vzápětí nabízejí další aktérky taškařice slivovici, místní vdolečky i strůčky česneku. K pokračování premiérové jízdy po cyklostezce dostávají kolaři posléze povolení v podobě volné vstupenky. Se smíchem tedy usedají do sedel a s chutí šlapou do pedálů. Do cíle v Dolním Němčí je to totiž už jen kousek.