„Se změnou času souvisí i dřívější setmění a v zšeřelých ulicích se začali objevovat hazardéři na neosvětlených kolech. Před několika dny srazil neukázněný jezdec u hotelu Morava mladou ženu, která na kolizi doplatila hospitalizací. Tento případ jen podnítil naše plány na prověrky cyklistů,“ vysvětlil zástupce velitele Městské policie v Uherském Hradišti Vlastimil Pauřík.

Při poslední podobné akci, kterou strážníci uskutečnili v červnu letošního roku, prověřili ochránci zákona 105 osob na bicyklech. Výsledek je alarmující, své kolo měl v pořádku v průměru jen každý pátý. „Lidé si musí uvědomit, že správně vybavené kolo znamená nejen bezpečnou jízdu, ale i bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. Proto se zaměříme především na kontrolu světel a brzd,“ prozradil velitel strážníků Jaroslav Ježo. Příliš velké změny k lepšímu si ale strážníci neslibují. „Několik dnů po dopravně-bezpečnostní akci jsou lidé ostražitější a svá kola vybavují potřebným zařízením. Jejich kázeň ale v krátké době upadá,“ komentoval smysl podobných prověrek Ježo.

Někteří cyklisté přiznávají, že ve vybavení svých dopravních prostředků mají slabiny. „Před měsícem mi přestalo svítit světlo a k opravě jsem se ještě nedostal. Vím ale, že mě nedostatek času neomlouvá. Musím rychle sjednat nápravu,“ krčil rozpačitě rameny dvaadvacetiletý Jiří Prachman z Uherského Hradiště. Důslednost se svědomitým cyklistům vyplatí. Ti méně pořádní se mohou připravit na to, že po setkání se strážníky budou lehčí až o dva tisíce korun.