Většina z nich patřila Čunkovu otci, který prodal statek a peníze svěřil synovi do úschovy. Deníku to sdělil zdroj z Čunkova okolí s tím, že informaci má přímo od lidoveckého šéfa. Ten se hájí, že 2,5 milionu měl pouze ve správě. Lidovci o svém předsedovi jednali za zavřenými dveřmi svého sídla v Paláci Charitas. „Vše bylo podle zákona, na přídavky jsem měl nárok,“ hájil se včera Čunek.

Na sto delegátů Čunkovy strany přijelo s různými názory, i když převažovaly ty mírnější. „Věřím, že pan Čunek vše důvěryhodně vysvětlí a bude dál ve vedení strany pokračovat,“ sdělil Deníku místopředseda strany Marián Hošek.

Naopak druhý vicepředseda David Macek dal Deníku najevo, že Čunkova pozice ve straně a ve společnosti je natolik otřesená, že by dál pokračovat neměl. Za Čunkem stáli delegáti z jižní Moravy: „Měl by v čele strany zůstat, protože je pro ni přínosem,“ míní hejtman Stanislav Juránek. Ústečtí lidovci a lidé kolem senátora Adolfa Jílka trvali na Čunkově odchodu.

Ministr Cyril Svoboda Deníku ale už před jednáním naznačil směr, jakým se diskuse bude ubírat: „Není doba pro bojovná hlasování.“ Svoboda soudí, že lidovci hrají o víc než o Čunka. „Musí se změnit celá strategie naší politiky, měli bychom jasně sdělit občanům svou politickou vizi,“ řekl Deníku Svoboda.

Podle něj je nutné získat čas nejméně do jarního sjezdu KDU-ČSL. Do té doby by měl Čunek pokračovat v předsednické funkci. Ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že za útokem na Čunka je mediální manipulace.

Lidovecký lídr se dokonce vyslovil pro čistky v policii a mezi žalobci, kteří podle něj stojí za úniky z jeho vyšetřovacího spisu. Unie státních zástupců už Čunka za takové nařčení požádala o omluvu.

Senátor Jaromír Štětina (zvolen za zelené) včera sdělil, že má důkazy o vměšování ČSSD a Bezpečnostní informační služby do práce přerovské policie a státního zastupitelství, které se zabývaly Čunkovou korupční kauzou.

Přečtěte si také:

Čunek ve Zlíně vysvětloval své kauzy. Uspěl

Lidovci vzkazují Čunkovi: Stojíme za tebou, bratře

Čunek končí, Vsetín mluví o politické vraždě

Čunek: Mravní ohled mě nezajímá

Milionář Čunek: Na dávky jsem měl nárok

Čunkovy potíže: sociální dávky