„Zcela ojedinělé akce v republice se zúčastnily soutěžní týmy ze sedmnácti skautských družin. Skauti měli k přípravě nejrůznějších pokrmů tvrdé podmínky," konstatoval vůdce Skautského střediska Modrá a starosta obce Miroslav Kovářík.

Připravovat jídla na otevřeném ohništi nebo v hliněných pecích, jaké měli Slované v 9. století, nebylo vůbec jednoduché.

„Ale uvařit si v zimě a za sněhu teplé jídlo patří k základním potřebám každého skauta. A to se dnes skautům z Modré, Velehradu, Jalubí a Starého Města opravdu dařilo," sdělil Miroslav Kovářík.

Ačkoliv v prvních ročnících zimního vaření dostali skauti k přípravě jídel od pořadatelů suroviny, už několik let si je přinášejí ze svých domovů včetně kotlíků, ešusů a dalšího kuchyňské náčiní. Pořadatelé tak dali nápadům a fantazii skautských kuchtíků větší prostor.

V průběhu tří odpoledních hodin provoněla archeoskanzen orlí stehýnka s grilovanými bramborami, Pumído, což byla zelenina s kravími žaludky, karl špízy, Karolínino tajemství, jalubská hrachovina s hady na rožni, jalubské tajemství, bombastické kebab, veverčí oříšky a pomněnkovou omáčkou a další dobroty, za něž by se nemuseli stydět ani někteří mistři kuchaři.

„Rok od roku odborná porota zjišťuje, že skautští kuchtíci a kuchtičky jsou šikovnější. Práce v nejednoduchých podmínkách jim jde lépe od ruky. Připravují přímo fantastická jídla podle zcela netradičních receptů," vysekl mladým skautům pochvalu Miroslav Kovářík.

Souhlasně mu přikyvoval primář hradišťské chirurgie Petr Kavalec a manželkou Táňou.

„Ochutnali jsme několik dobrot připravených skauty. Vynikající byl třeba Multikulti kebab, který připravovali Kaňopýři s Kamzíky z Modré. Nenašli jsme jídlo, které by se nedalo jíst," svěřili se manželé Kavalcovi.

Jury se nakonec shodla na tom, že letos nevyhlásí nejlepší skautské kuchtíky.

„Všechna jídla byla jedlá, některá výtečná. Skauti se při vaření nepopálili, nezpůsobili žádný úraz, proto všechny družiny dostaly diplom a sladké odměny," řekl závěrem zimního vaření vůdce Skautského střediska Modrá.