„Ve čtvrtek v podvečer dorazila naše desetičlenná skupinka do jednoho ze stanových táborů ve Vřesovicích, kde strávili noc. Přestože jezdci putovali v sedle již pět dní, měli účastníci chuť i na večerní volejbal,“ vzpomíná na poslední výlet do hor majitel ranče Nevada Antonín Nevřiva.

Rančer, který jezdce vždycky vede, absolvuje s desetičlennou skupinkou pravidelně cestu napříč chřibskými kopci, a to od Salaše až po Kyjov. „Po příjezdu je vždy nutné nejdříve se postarat o koně, kteří jsou po celém dni jízdy značně vysílení,“ vysvětlil Nevřiva.

Desetičlenný útvar měl tentokrát ve svém středu mimo rančera pouze jediného mužského zástupce. Mladý jezdec si ale složení skupiny pochvaloval. „Je to v celku výhodné, být jediný kluk mezi holkami,“ prozradil čtrnáctiletý Karel Král z Ostravy.

Putovní tábor je určený pro zkušenější jezdce. Někteří milovníci koní se jej účastní už poněkolikáté. „Jezdím ke koním na Slovácko už osm let, a to v létě i v zimě. Na putovním táboře jsem ale teprve podruhé,“ vzpomněla šestnáctiletá Karolína Wernerová z Brna.

Sezonní tábory pořádají na ranči Nevada už desátým rokem. „Nejdůležitější je připravit zajímavý program, který děti zaujme,“ poznamenal Nevřiva.