Bochník podle dostupných informací pocházel ze soukromé pekárny v Břestu.

Podle mluvčí inspektorátu Martiny Šmídtové událost nahlásila zákaznice z Uherského Hradiště, která si chléb údajně upečený v břestské pekárně zakoupila před časem a dala ho zamrazit. Když jej následně rozmrazila a rozkrojila, našla v něm malou myš. „Zákaznice si stěžovala na krajské hygienické správě. Protože taková záležitost do jejich kompetence nespadá, předali její pracovníci stížnost našemu inspektorátu,“ přiblížila mluvčí.

„Inspektoři se na druhý den ve večerních hodinách vypravili na kontrolu do pekárny, kam je ale zaměstnanci nechtěli pustit, přestože jim naši pracovníci předložili všechny příslušné doklady. Proto přivolali na pomoc kroměřížské policisty,“ popsala Šmídtová.

Když policisté přijeli do břestské pekárny, byl tam přítomen už i její majitel Evžen Křiva. „Vše pak probíhalo bez problémů, takže další přítomnost policistů byla zbytečná, proto zase odjeli,“ objasnila kroměřížská policejní mluvčí Květoslava Malenovská.

Provozovna nesplňovala celou řadu norem

Pracovníci SZPI provedli v pekárně kontrolu. „Zjistili, že provozovna nesplňuje řadu hygienických předpisů, byl v ní nepořádek, v dížích a v míchačkách našli zbytky starého těsta,“ popsala Šmídtová.

Nejhorší podle ní byla pokažená prosévačka, jejíž pomocí se z mouky odstraňují hrubé nečistoty. „Zaměstnanci ji zprovoznili do druhého dne, takže mohli dál pokračovat ve výrobě pečiva,“ doplnila mluvčí inspekce. Na další odstranění závad dostala firma termín, do kterého musí provozovnu uvést do náležitého stavu.

Celá událost majitele pekárny rozhořčila. „Termín zapečená myš je pro mě v tuto chvíli neznámý pojem a od každého, kdo tuto informaci zveřejnil, budu žádat vysvětlení a důkazy, že se skutečně jednalo o výrobek z naší pekárny, a chci znát i konkrétního zákazníka, který si jej měl zakoupit,“ vyjádřil se majitel Evžen Křiva.

Podle něj inspektoři SZPI zjistili v provozovně jen zcela běžné nedostatky, které jsou ve všech podobných malých pekárnách. „Už dnes vyčísluji škodu, která mi vznikla vypuštěním této informace do médií. Považuji ji za poškození dobrého jména a za pomluvu. Zvažuji podání trestního oznámení na neznámého pachatele,“ informoval majitel pekárny. „V dané chvíli dělám sám šetření, abych zjistil, kdo je původcem této zprávy. Pokud se ukáže, že chleba pochází skutečně z naší výroby, postavím se k tomu čestně,“ uzavřel Křiva.

Přečtě si také:

Libo chléb nadívaný myší?