„Je to pre nás už taká tradícia, kedy sa všetci aj so starostami stretneme na Veľkém Lopeníku a dobre sa navzájom bavíme. Dnes je zlé počasie, tak veľa ľudí nielen z našej strany tentoraz vynechalo slávnosti, ale my sa tu vždy stretneme s mnohými priateľmi, ktoré sme práve na slávnostiach kedysi poznali," prozradil Jaroslav Struhár z Bašáca ležícího na Slovensku. Ten už po jedenácté vystoupal na Velký Lopeník i se svým bratrem Josefem Struhárem. Oběma přitom deštivé a větrné počasí nijak nevadilo. „Vydržíme tu kľudne do konca. Pre turistu neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie," doplnil slova svého bratra Josef Struhár.

S nižší návštěvností vzhledem k předpovědím byl starosta Lopeníku Roman Buček smířen. Na rozmary prostředí okolo rozhledny na Velkém Lopeníku je přitom zvyklý. „S větrem se zde potýkáme jak na uzavírání, tak na otevírání rozhledny a nejinak tomu bylo dnes. Bohužel nám ani fatra přátelství příliš nehoří, ani vlajky z bezpečnostních důvodů nebyly vyvěšeny. K tomu hned ráno odjel jeden stánkař s pivem. I tak se tady dobře bavíme a fungujeme. Koneckonců kulturní program bude plnohodnotný," pochvaloval si spolehlivost pozvaných hostů Roman Buček. Hned po prvním vystoupení HM Metošé tak nastoupili se svým sborovým zpěvem Mužáci z Korytné. „Je to pro nás čest vystupovat na slavnostech setkání, takže i přes nepřízeň počasí jsme ani na chvíli o zrušení naší cesty neuvažovali. Jsme chlapi tak nás pár kapek deště nezabije, navíc mám za to, že čím horší jsou podmínky, tím líp nám to zpívá," s nadsázkou dodal člen pěveckého sboru Mužáci z Korytné František Věrný.

Ne všichni nicméně měli stejné odhodlání zůstat do konce, stejně jako pravidelní návštěvníci slavností na Velkém Lopeníku. „Chodíme sem především kvůli starostovi, ale i tak dneska nevydržíme moc dlouho. Chtěli jsme si upéct špekáčky a posedět u rozhledny, ale za takového deště to za chvíli zabalíme. I tak se nám tady moc líbilo a příště si slavnosti setkání nenecháme ujít," prozradil Hradišťan Tomáš Katrňák.