Podle makléřky ovšem hodně záleží na lokalitě.

„Byty v centru už začínají být nepoměrně drahé. Projevuje se zde velký rozdíl mezi dobrou a špatnou lokalitou, cenami v centru města a na jeho okraji,“ uvedla Kamila Buráňová.

Momentálně jsou v kraji nejdražší byty ve Zlíně, což je způsobeno jejich velkým nedostatkem. „Chybí především byty typu 2+kk,“ poznamenal majitel kanceláře RE/MAX Via a developer Michal Malaník. Souvisí to podle něj s malou výstavbou v celém kraji, což potvrzují i čísla z Českého statistického úřadu.

Michal Kordula.
Levý už nevede Slovácko, nahradil ho Kordula

Lidé chtějí do bytů investovat

„V minulém roce přibylo nejvíce bytů v Uherském Hradišti, kde jich dokončili investoři třicet sedm,“ uvedla Leona Tolarová, zástupkyně ředitelky krajské správy ČSÚ. V současnosti se nejvíce staví v Uherském Hradišti a ve Zlíně. „Nové byty jsou v Hradišti zhruba o patnáct procent levnější než ve Zlíně, kde lidé za metr čtvereční zaplatí průměrně padesát tisíc,“ uvedl Michal Malaník.

Ty v Hradišti se už ale postupně začínají přibližovat těm zlínským.

Lidé mají o nové byty zájem, což potvrzuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Češi mají prostředky a chtějí je nejenom utratit, ale také investovat. Zpřísňováním hypoték a tím, že se o tom teď hodně mluví v médiích, jsou často tlačeni rozhodnout se co nejdříve,“ vysvětlila.

Výstava České korunovační klenoty… na dosah ve Vlastivědném muzeu Olomouc
Korunovační klenoty budou k vidění ve Zlíně

Poptávka roste po malých bytech k pronájmu

Ceny nových bytů se pohybují okolo 40 tisíc za metr čtvereční obytné plochy. „Poptávka je velká zejména po menších investičních bytech k pronájmu, ale nabídka malá. To zvyšuje ceny starých bytů až na 30 tisíc za metr čtvereční u panelových bytů v původním stavu a 35 tisíc u bytů rekonstruovaných,“ poznamenal majitel realitní kanceláře CENTURY 21 Pavel Dočkal.

Ve Zlínském kraji bylo v období leden až červen 2017 podle Samuela Mushina, generálního sekretáře Asociace developerů, dokončeno celkem 374 staveb, z toho 255 v rodinných domech a 45 v bytových, dále šlo o přístavby a vestavby.

„Pokud ale vezmeme číslo pouze za červen, což jsou nyní nejčerstvější data, bylo v kraji zahájeno pouze dvaadvacet staveb,“ dodal.

Při nehodě u Veletiny byli zraněni oba řidiči.
Při srážce u Veletin se zranili oba řidiči