VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Celníci prověřují pěstitelské pálenice

Slovácko – Pěstitelské pálenice z celého regionu se v těchto dnech hojně hlásí celnímu úřadu. Potřebují totiž co nejrychleji absolvovat takzvanou verifikaci, což není nic jiného než kontrola a prověření funkčnosti a správného nastavení měřidel destilačních přístrojů.

5.11.2010
SDÍLEJ:

Pěstitelské pálenice z celého regionu se v těchto dnech hojně hlásí celnímu úřadu.Foto: DENÍK / Pavel Bohun

Až poté totiž získají povolení ke startu letošní sezony. Celkem z 31 v okrese Uherské Hradiště registrovaných pěstitelských pálenic už zahájili destilační maraton například v Uherském Brodě, Bojkovicích či Boršicích u Blatnice.

Tím, kdo má v našem regionu na starosti proces verifikace nebo také odplombování destilačních přístrojů, jímž musí projít každá pálenice, je Celní úřad Uherské Hradiště. „Povinností každého subjektu je nahlásit, kdy hodlá začít s pálením. My se s ním pak dohodneme na určitém termínu, kdy pálenici zprovozníme,“ naznačuje Petr Sedlák z celního úřadu.

Zprovoznění spočívá v odjištění závěrů z topného zařízení, které se tak pročistí. Je běžné, že procedura zabere i půlden. Po úspěšném absolvování verifikace pak pálenice zahajuje vlastní výrobu pro jednotlivé pěstitele ovoce. „I když výrobní sezona stanovená zákonem začíná v červenci daného roku a končí v červnu roku následujícího, náš region se zařizuje v závislosti na úrodách ovoce. Zvykem je pálit zhruba od srpna do konce února,“ sdělil Sedlák.

Letní ovoce, například hrušky, jablka, třešně či meruňky, se pálí většinou na Hradišťsku, a to od srpna, případně od září. Naopak na Brodsku se zpracovávají převážně trnky, a proto tam pálenice zahajují činnost zpravidla v listopadu. „Teď máme největší nápor, kdy kontrolujeme až dvě pálenice denně,“ přiznává Sedlák.

To, že kontrolu celního úřadu absolvovalo na Slovácku k poslednímu říjnu teprve 19 pěstitelských pálenic, které tak mohly zahájit výrobu ovocných destilátů, svědčí o méně úrodném roce. Vloni verifikovali celníci ke stejnému dni o 6 pálenic více. O samotné míře úrody leccos naznačí i to, ke kterému datu páleničáři zapisují do seznamu první zájemce. Letošní rok nazývají lakonicky – slabý.

„Loni jsme začínali 4. října, kdežto letos až 19. října, což je o čtrnáct dnů později. Už teď víme, že loňská sezona byla výrazně silnější. Proti ní vypadá ta letošní, co do úrody, mnohem bídněji, od čehož se odvíjí i menší množství objednávek,“ potvrzuje majitel pěstitelské pálenice na Frutě v Uherském Brodě Zdeněk Chvilíček. Podobný názor má také provozovatel pěstitelské pálenice v Boršicích u Blatnice Zdeněk Halík. „V naší lokalitě bude množství kvasů až o třetinu slabší než v loňské rekordní sezoně. Momentálně mám objednávek asi do konce ledna, vloni jsem pálil až do března,“ řekl Halík.

Kateřina Havlová, Pavel Bohun

5.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mladíka srazil vůz v ulici Neradice v Uherském Brodě.

Policie hledá svědky srážky mladíka s osobním vozem v Uherském Brodě

Ilustrační fotografie.

Uzavírka ulice Nádražní v Újezdci potrvá do října

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

AKTUALIZOVÁNO

Absolutním vítězem TOP Víno Slovácka 2017 je Jaroslav Vaďura

Desátý ročník jedné z nejprestižnějších soutěží s názvem TOP Víno Slovácka 2017 zná už deset vyhodnocených vín s nejvyšším počtem bodů, ale také tři nejlepší kolekce vín. 

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Pro lidi jsme mnohdy poslední záchrana, říká vedoucí Centra potravinové pomoci

ROZHOVOR/ - „Poslat je domů hladové nechci.“ Tímto citátem z Bible se řídí pracovníci Centra potravinové a materiální pomoci (CPMP) sv. Zdislavy Uherském Brodě, které provozuje tamní Oblastní charita. Vedoucím tohoto zařízení, jehož cílem je okamžitá pomoc sociálně slabým, je František Bílek. Ten vysvětlil okolnosti vzniku centra i náplň jeho činnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení