Tak vypadala slavnostní bohoslužba v den výročí 760 let od první písemné zmínky o založení města Uherské Hradiště králem Přemyslem Otakarem II.

„Bylo téměř symbolické, když se týden před oslavou výročí začal z pod lešení postupně vylupovat nový kabát tohoto krásného kostela, jenž doplnil již dříve opravenou stavbu jezuitského komplexu,“ poznamenal starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha a upozornil, že to byli právě Jezuité, kteří se významně zapsali do historie metropole Slovácka tím, že se tam podíleli na rozvoji vzdělanosti i kultury.

Kašna na Masarykově náměstí
Hradiště založil před 760 lety Přemysl Otakar II.

„Těžkými zkouškami pak obyvatelům města pomohla projít právě jejich víra,“ doplnil starosta.

Významnou historickou roli vzdělaných jezuitů v Uherském Hradišti potvrdil také arcibiskup Graubner. Ten však ve svém proslovu poukázal na celou řadu dalších věcí, s nimiž se dnes společnost potýká. Varoval zejména před tím, abychom z peněz nedělali boha.

„Bůh peněz vede ke korupci a kazí vztahy,“ upozornil arcibiskup s tím, že k překonání krizí a vytvoření základu pro další období musíme vycházet z těch, kteří našli odvahu nemyslet na sebe.

„Obáváme se zdali budeme mít na důchody. Dovolím si připomenout biblickou zkušenost, že chceš-li mít o sebe postaráno ve stáří, dobře vychovej své děti, vytvoř si k nim vztah, aby se ony pak dobře postaraly o tebe,“ řekl arcibiskup.

V Olomouci byli vysvěceni noví pomocní biskupové Antonín Basler a Josef Nuzík (uprostřed)
Straňana Nuzíka vysvětili biskupem. Ceremoniálu přihlížely dva tisíce věřících
Hody v Babicích měly srdečnou a veselou atmosféru.
Sobotní rituál císařských hodů si v Babicích v neděli zopakovali