V den největšího česnekového svátku v České republice, který se uskuteční v duchu hesla Česnek je hrdost a pýcha, se Buchlovice promění v největší tržiště s voňavou zeleninou, která má pořádný říz. Loni na festival přijelo bezmála pět tisíc vyznavačů česneku a dobré zábavy z České republiky i zahraničí. Od třiceti prověřených prodejců si lidé nakoupili sedm tun kuchyňského česneku.

Ti, kdo se festival chystají, by si měli zopakovat slova nejstarší česnekové hymny z roku 2002, která se bude zpívat na nádvoří buchlovického zámku při slavnostním zahájení festivalu. Odstartuje jej na zámeckých schodech předávání česnekové úrody starostovi nebo místostarostovi Buchlovic.

Jazzový festival v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Jazzový festival je už dospělý. Po třech letech přijede Peter Lipa Band

Poté bude nakrojen česnekový koláč a sličné dívky zvednou prapor s emblémem česneku. Zahajovací ceremoniál vyvrcholí přípitkem česnekovým zákysem za účasti všech přítomných sborů a folklorních souborů. Ty se pak budou v průběhu soboty prezentovat na horních a dolních zámeckých schodech, na loukách v zámeckém parku, u Muzea Podhradí Buchlovice a na pódiu pod ním.

A na koho se mohou návštěvníci kulturních pořadů těšit? „Na cimbálovou muziku Burčáci a hudeckou muziku Martina Hrbáče, dechovky Březovjané a Stříbrňanka, soubor písní a tanců Bzenčan ze Bzence, ženský sbor Dolinečka ze slovenského Soblahova, country folk kapelu Kanonýři, Veselou partyju z Boršic, bábkové divadlo Juraja Hamára z Bratislavy,“ informoval jeden z hlavních pořadatelů akce Miloslav Hrdý.

Novinky představilo vedení filmovky na tiskové konferenci.
VIDEO: Novinky filmovky: jednorázové vstupné i filmy staré pouze rok

Ani letos nebude chybět soutěžní hra pro celou rodinu O nejsmradlavější dítě, česnekový běh zámeckým parkem, soutěž čichačů, vyhodnocení soutěže O nejkrásnější slovácký typ, O nejhmotnější česnek nebo 15. ročník mistrovství České republiky v plivání česneku na dálku na trávě. Rekord z roku 2011 se loni o 45 cm podařilo překonat Jaromíru Dvouletému z Šumperku. Podaří se některému ze soutěžících plivačů česnekových stroužků hodnotu 11 metrů 16 cm letos překonat? „Loňskému vítězi v plivání česneku byla předána doživotní bezplatná vstupenka na Festival česneku v Buchlovicích,“ informoval Miloslav Hrdý.

Podotkl, že hradišťská kožní lékařka Stanislava Hrňová připraví se svými příbuznými česnekové cukroví, buchty, které chutnají k zákysu, ale chybět nebude ani česneková zmrzlina.

Setkání na Javořině. Ilustrační foto.
Slavnosti na Javořině lákají na Banjo Band Ivana Mládka