"Tato nová Vadonie z Ikarie se od podobných druhů odlišuje hlavně svou velikostí. Jsou to velcí brouci, celí černí beze skvrn. Černě zabarvení nejsou přitom jen samci, ale i samice, což je velmi nevídané a atypické," popsal nový druh jeho objevitel, šestačtyřicetiletý Broďan Janis Vartanis. Na popisu nového živočicha se podílel společně s největším světovým odborníkem na tesaříky, kterým je Mikhail Leontievitch Danilevsky z Ruska.

Objev potvrzují také odborníci z Entomologického ústavu v Českých Budějovicích. „Mohu potvrdit, že se v tomto případě jedná o nově popsaný poddruh, na kterém se podíleli pan Vartanis společně s panem Danilevským," uvedl Aleš Bezděk z uvedené instituce.

Objev tesaříka přitom nebyl nikterak snadný. Už dva roky před jeho prvním popsáním našel Janis Vartanis od stejného druhu dvě samičky. „Bohužel u samiček nelze poznat, že se jedná o nový druh. To je možné zjistit pouze u samečků a jejich pohlavních orgánů. To se podařilo až později právě s nálezem čtyř kusů samečků," popsal náročnost objevování nového tesaříka Janis Vartanis. Výskyt nově popsaného brouka z ostrova Ikaria je podle jeho objevitele znám pouze v této lokalitě. Spadá do druhu Vadonia unipunctata unipunctata, který se jinak vyskytuje hlavně ve střední Evropě. Tento druh je dokonce jediným zástupcem Vadonie u nás. Vyskytuje se na Břeclavsku a jde o velmi vzácného brouka.

Právě v říši hmyzu se nejčastěji podaří dohledat zcela nové druhy. A úspěch si v tomto směru na svůj vrub nezřídka připíšou také čeští objevitelé. „U hmyzu se pro vědu dosud neznámé druhy nebo poddruhy nacházejí mnohem častěji než třeba u ptáků či savců. Je to hlavně tím, že hmyzu žije na naší planetě mnohonásobně více druhů než obratlovců a je také méně prozkoumaný. Každý rok se například objeví dva až tři tisíce nových brouků nebo skoro jeden tisíc nových druhů motýlů. Na spoustě takových objevů se podílejí také Češi. U hmyzu bych to odhadoval tak na tři stovky druhů ročně. Je to dáno také tím, že se stále častěji podnikají odborné expedice do zahraničí," vysvětlil Aleš Bezděk z Entomologického ústavu.

Šestačtyřicetiletý Broďan se tesaříkům věnuje od svých třinácti let. Jiný unikátní objev se mu podařil v roce 2014, kdy v oblasti Konye ve středním Turecku společně s Danilevským popsal jiný nově objevený druh tesaříka. Ten dokonce obdržel jeho vlastní jméno Vadonia vartanisi. (informovali jsme ZDE) Podobné zviditelňování Uherského Brodu kvitují s povděkem členové sdružení Uherskobrodští patrioti. „Je určitě dobře, že po nešťastné únorové střelbě v našem městě, se o Uherském Brodě veřejnost dozví i za daleko příjemnějších okolností," komentoval objevitelský úspěch Janise Vartanise Jan Kment z Uherskobrodských patriotů.

Tesaříků (latinsky Cerambycidae) je na světě tisíce druhů, rod Vadonia je jedním z nich. Pod něj spadá celkem 38 druhů rodu Vadonia, nově objevený druh Vadonia unipunctata ikariaensis na ostrově Ikaria je 39. druhem.

Související Nový druh tesaříka se jmenuje po obyvateli Uherského Brodu