Vysoké provozní náklady a zastaralé vybavení kuchyně vyhnaly z jejích prostor posledního nájemce před více než rokem. Přestože město do konce letoška naleje do její modernizace několik milionů, mezi zastupiteli sílí obava, že ani poté nenajdou společnou řeč s možnými zájemci. I proto se jako na podnose nabízí varianta, aby restauraci otevřelo sám Brod.

„Určitě by to mělo své výhody. Nabízí se například možnost provozovat restauraci také jako závodní jídelnu pro dvě stě zaměstnanců města, popřípadě pro další veřejné instituce. Na zastupitelstvu jsme však v současné době rozhodli o tom, že nejprve oslovíme soukromé podnikatele,“ nechal se slyšet starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL).

Po dosud neznámém „umělci“, který v noci z úterka na středu 13. září v Uherském Brodě v ulici Nivnická svými výtvory poškodil boční stěny budovy benzinové čerpací stanice včetně všech výdejních stojanů, pátrají policisté.
VIDEO: Policie hledá „umělce“ z Brodu. Poznáte ho?

Kromě zjevných plusů totiž vstup města do gastronomického odvětví může nést hned několik rizik. "Nakonec by to mohlo být více nákladné, než kdyby v ní podnikal soukromník. Museli bychom řídit organizaci a sehnat personál, což vzhledem k situaci na trhu práce může být problém. Navíc vzhledem k náročnosti bychom pravděpodobně nestihli tuto plesovou sezónu,“ poznamenal Patrik Kunčar.

Vše se tak rozhodne podle toho, zdali se do výběrového řízení přihlásí vážný zájemce. Optimistickou optikou se snaží na osud restaurace dívat opoziční zastupitel Ladislav Kryštof (ČSSD). „Vše záleží na nastavení správných a výhodných podmínek pro obě strany. Nemám strach, že by se právě taková dohoda nedala s žádným uchazečem vyjednat,“ odmítl skeptický pohled na výběr provozovatele. Podle něj je navíc vyloučeno, aby se do podnikání pustilo samo město. „Není možné vytvářet dvojí prostředí pro podnikající subjekty v restaurátorství. Vždy by totiž byla možnost, že by město mohlo provoz dotovat a nepřiměřeně tak zvýhodňovat podnik oproti jiným,“ dodal Ladislav Kryštof.

Sesuv půdy před padesáti lety smetl v Maršově třetinu domů. Snímky z dubna 1967.
Sesuv půdy před padesáti lety smetl v Maršově třetinu domů