Běžně však o ředitelích příspěvkových organizací rozhoduje pouze rada města, i proto plány předat kompetenci vyhlašovat konkurz na ředitele Domu dětí a mládeže výhradně do rukou zastupitelů napadlo v minulých týdnech Ministerstvo vnitra. Podanou žalobou obviňuje Brod z toho, že porušuje zákon o obcích. Ten se chce soudně bránit.

„Přestože vyhlášení konkurzu náleží zřizovateli příspěvkových organizací, na základě zákonu o obcích tuto funkci v jejich případě vykonává výhradně rada města. Zastupitelstvo si může na sebe vzít sice více pravomocí, než mu tento zákon doslova ukládá, avšak nesmí to být ty záležitosti, které jsou vyhrazené radě,“ sdělila mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá.

Cyklostezky na Uherskohradišťsku uzavřelo 500 cyklistů a pěších.
Cyklostezky na Uherskohradišťsku uzavřelo 500 cyklistů a pěších

Podle jejích slov je navíc Uherský Brod jediný v celé České republice, s nímž kdy ministerstvo povede v obdobné věci soudní spor. „Náklady na řízení však po obžalovaných neuplatňujeme, jelikož se jedná z naší strany o standardní provádění dozorových kompetencí,“ dodala Hana Malá.

K odhlasování sporného bodu došlo v době, kdy bylo křeslo se současným ředitelem DDM Alešem Řezníčkem značně nahnuté. Vedení Brodu se tehdy nelíbilo, že na vlastní pěst bez potřeby kohokoliv informovat rozjel projekt s názvem Zvyšování kompetencí žáků středních škol bez maturitní zkoušky, na nějž by v případě administrativního pochybení mohlo město doplácet ze svého rozpočtu až padesát milionů korun.

Václav Moravec v Tupesích při rozhovoru o vzniku fakultního žezla s šéfredaktorem Slováckého deníku Pavlem Bohunem.
Václav Moravec pro Deník: Fakulta žila sbírkou na žezlo

„Chápu tehdejší rozhodnutí zastupitelů, kteří se obávali, že chceme Aleše Řezníčka odvolat a postavili se svým hlasováním za něj. Už tehdy jsme ale upozorňovali, že může být jejich usnesení v rozporu se zákonem o obcích. I protože je dnes situace už uklidněná a ředitel DDM na své pozici zůstává, nevidím důvod, proč bychom měli dále na tomto sporném bodu trvat,“ kroutil hlavou starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL), který však byl i tentokrát ostatními zastupiteli přehlasován.

Celá situace s Ministerstvem vnitra tak bude mít dohru u soudu. „Podle nás jsou zde dva zákony, které si protiřečí. Jeden je zákon o obcích, který kompetenci k vyhlašování konkurzu opravu přisuzuje radě města, druhý je ale školský zákon, který mluví o vyhlašování konkurzu zřizovatelem. Tím je v případě DDM město Uherský Brod a zastupitelstvo jako jeho nejvyšší orgán,“ vysvětlil za opozici Ladislav Kryštof (ČSSD).

Dům dětí a mládeže v Uh. Brodě, na menším snímku ředitel DDM Aleš Řezníček.
Kauza ředitele DDM v Brodě měla dohru mezi zastupiteli