"Meziroční nárůst zájmu o brigádníky v regionu se v porovnání s loňským rokem zvýšil o více než polovinu," nechala se slyšet Jitka Součková, marketingová manažerka společnosti Grafton Recruitment, která zprostředkovává zaměstnání i na Slovácku.

Nejlepší je podle ní hledat brigádu v předstihu, ale vzhledem k vysoké poptávce po zaměstnancích, však lze najít práci na léto i na poslední chvíli.

"Dlouho jsem se rozhodoval, co vlastně chci dělat. Lákala mě totiž i možnost vyjet do zahraničí, nakonec jsem zůstal doma a budu dělat měsíc pomocného skladníka," prozradil Michal Kadlčík, který si brigádu našel až v červnu.

Jeho slova potvrzují vysokou poptávku po brigádnících. Ta je především po těch sezónních.

Farmy s chovem prasat v Sazovicích a Mysločovicích. Zde, kvůli výskytu afrického moru prasat ve Zlíně, přijali přísná bezpečnostní a hygienická opatření.
Velkochov je bez moru. Kontroly zamíří k chovatelům

"V našich závodech zpracováváme sezónní suroviny a potřebujeme proto i v letních měsících vyrábět bez přestávky. Když mají naši stálí zaměstnanci v létě dovolené, musíme je ve směnném provozu někým dočasně nahradit. Proto nabíráme brigádníky, včetně studentů, převážně na pomocné, nekvalifikované práce," uvedl Petr Kopáček za společnost Hamé.

Dodal, že jde řádově o desítky lidí do všech sedmi závodů v republice. Tam se mohou ještě zájemci přihlásit, mají volná místa.

"Brigádníky včetně studentů hledáme prostřednictvím našich vlastních zaměstnanců, využíváme i letáky," dodal Petr Kopáček.

Brigády zájemcům nabízí i Česká zbrojovka. Tam je však nutné mít i odborné znalosti.

Ilustrační foto.
Program letních kin na Slovácku vybírají lidé přes sociální sítě

"Dáváme přednost dětem našich zaměstnanců a studentům Střední školy – Centra odborné přípravy technické, ale případně umožňujeme také dalším zájemcům z ostatních spolupracujících škol či lidem se zkušenostmi z oboru," sdělil Josefa Chovance, ředitele řízení lidských zdrojů v České zbrojovce.

Podobně to má i druhá velká firma v Uherském Brodě – Slovácké strojírny. I tam musí mít zájemce odborné znalosti, proto přijímají na brigádu především studenty jejich střední školy.

Pokud nejdou nebo nechtějí si jít děti přivydělat do firem svých rodičů, je pro ně nejschůdnější cestou nechat se zaměstnat prostřednictvím pracovních agentur. Ty nabízejí pozice napříč celým spektrem.

"V současné době je na Slovácku největší zájem o brigádníky na pozice operátor výroby a pomocný skladník. Uchazeči mají však zase zájem zejména o brigády v obchodech a také ve výrobě a ve skladech," doplnila Jitka Součková.

Poslední červnovou sobotu si vybrali Lhoťané k oslavám 70. výročí založení fotbalového klubu. Slavnostní odpoledne začalo zápasem přípravek Lhoty proti Blatnici. Po nich nastoupili místní muži proti internacionálům Slovácké Slavie Uherské Hradiště. Vpodve
Fotbal v Ostrožské Lhotě slavil sedmdesátiny, hráli pánové proti ženám

Významným faktorem jsou pro uchazeče peníze.

"Pod 80 korun na hodinu může být obtížné brigádníky přilákat, běžná je částka 80 až 100 korun na hodinu, ale může se jednat i o vyšší sumy," prozradila marketingová manažerka Grafton Recruitment.

To povrzují i slova Josefa Chovance z České zbrojovky, kde si brigádník vydělá od 70 až do 130 korun za hodinu.

Vyšší mzdu podporuje také fakt, že takzvaně volných lidí je málo. Obecně nejmenší zájem je pak nejen z důvodu nižšího platu o manuální práce. Motivace pro volbu brigády na dělnické pozici je proto čím dál menší.

Žáci ZŠ Kvítková ve Zlíně si v pátek převzali od svých třídních učitelů vysvědčení.
OBRAZEM: Vysvědčení rozdáno, prázdniny začaly. Podívejte se