Lidé si mohli v průběhu soboty a neděle prohlédnout zahradu obklopující klášterní komplex buďto sami, nebo při čtyřech čtyřicetiminutových komentovaných prohlídkách se mohli podívat na zahradu trochu jinýma očima, a to za doprovodu Evy Valentové, vedoucí infocentra Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje.

„Komentované prohlídky jsme začínali u základů opatského domu ve východní zahradě od baziliky. Okny z lapidária mohli lidé nahlédnout do čtvercového Rajského dvoru, který byl základem klášterních zahrad," rozvyprávěla se Eva Valentová.

Poté v jejím doprovodu zamířili do jižní zahrady, a to k lípě malolisté, kterou 22. dubna 1990 při své první návštěvě Velehradu symbolicky zasadil papež Jan Pavel II.

Loni v červnu se lípa stala Stromem Velehradu. Z celkového počtu 269 respondentů pro ni hlasovalo 133 Velehraďanů. Lípa se ve druhé polovině loňského roku dočkala nízkého kovového oplocení. To vybral ze čtyř návrhů arcibiskup Jan Graubner. Návštěvníci si pak prohlédli loni zrestaurovaný Zimní sálu nebo také sala terrenu.

„Klášterní zahrady prodělaly od doby svého vzniku v první polovině 17. století celou řadu proměn, na nichž se kromě názorů na zahradní umění podílely živelní pohromy a změny vlastnictví," informovala Eva Valentová.

Rehabilitace bývalé klášterní zahrady v roce 2011 a 2012 respektovala výsadbu dřevin z 19. a 20. století. Vložením formálně vedených cest připomíná dnes barokní minulost daného prostoru a zahrada tak získala důstojnou podobu odpovídající architektuře.

V zahradě se v průběhu víkendu podával klášterní bylinkový čaj a na své si tu v sobotu přišly při nejrůznějších aktivitách i děti. V altánu západní zahrady uspořádal Josef Borek pro děti a dospělé loutkový koncert z děl W. A. Mozarta, Nikolaje Paganiniho a George Bizeta s názvem Perly mistrů.
„Ačkoliv jsem častým hostem Velehradu, v zahradách kláštera jsem dnes prožívala svoji premiéru. Stálo za to je při komentované prohlídce vidět," svěřila se Anna Kozányová z Hodonína.