„Neustále nám stavějí hráze i na náhonech k rybníkům. Například na Širůchu jsme museli hráz několikrát rozbíjet, hned druhý den ale byla zase postavená," poznamenal předseda staroměstských rybářů Jiří Horsák.

Situace se přitom nedá bezprostředně řešit, neboť bobr evropský je zvláště chráněným druhem, se kterým nelze bez povolení ministerstva životního prostředí (MŽP) nijak manipulovat.

„Bobra evropského chrání Bernská úmluva o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť a evropská směrnice," upřesnil býválý mluvčí MŽP Matyáš Vitík.

Na výjimečnou situaci v oblasti Starého Města přitom poukazuje i tamní odbor životního prostředí. „V naší oblasti se nejedná o extrémně vysoké škody, ale už jenom to, že nám z krajiny postupně mizí veškeré dřeviny, není podle mého soudu dobré. Zatímco se ve městech snažíme zachránit každý strom, tak nám jich z přírody spousta mizí, protože je zde bobrů více, než naše lokalita snese," nastínil svůj pohled na celou problematiku Květoslav Fryšták, který na staroměstské radnici pracuje na odboru správy majetku a životního prostředí.

Podle Jana Vandíka z tiskového oddělení zlínského krajského úřadu se problém s přemnoženými bobry týká celého toku Moravy a také některých míst mimo vodní toky. Při prokazatelném páchání větších škod tak může bobrům hrozit odchyt a následně i utracení. Jedná se však o krajní řešení, na které je potřeba výjimka od ministerstva. Tu například v roce 2013 obdržely Březolupy, kde byla řízená likvidace bobrů povolena.