Řada školáků speciality z hmyzu jen okukovala, hodně odvážlivců ale nezvyklé pochoutky i okusilo. A prý nejsou vůbec špatné. „Kromě pomazánky jsem zkusil všechno. Ani to není cítit, že by v tom byl hmyz. Třeba v koláči je to jako bych snědl kousek jablka,“ komentoval deváťák Michal Návoj ze Zlína-Podhoří.

Další dvě dívky si dodávaly společně odvahu k ochutnávce. „Tři, dva, jedna…když to bude hnusné, tak to rychle zapijeme,“ domlouvaly se nad cvrčky s česnekem osmačky Kamila Hudečková z Napajedel a Bára Zapletalová z Luhačovic. „Je to dobré, jako brambůrky,“ byly nakonec spokojené. „Není to špatné, a navíc je to i výživné,“ dodala ještě Bára. Sníst cvrčka tak pro ni bylo prý jednodušší, než odpovídat na otázky v olympiádě.

Deváťačka Petra Ballnérová z Kostelce u Holešova měla jako favority mezi jídly také česnekové cvrčky. „Jako brambůrky bych to ale asi u televize nechroupala. Přeci jen je to asi dražší,“ zhodnotila.

Jiným účastníkům biologické olympiády chyběl k ochutnávce jen malý kousek odvahy. „Dala jsem to do pusy, ale pak to vyplivla. Radši jsem si dala ředkvičku,“ podotkla deváťačka ze ZŠ Štípa Mirka Kamencová. Kdyby ale s takovou určitostí nevěděla, že jde o hmyz, nevadilo by jí ani pozření cvrčka.

Hmyzí pochoutky dětem chystal učitel štípské školy Lubomír Klátil. „Já kdybych si nedal ráno cvrčka ke kafi, tak by pro mě snad ani nezačal den,“ pousmál se.