„Vloni u nás začala sezona už počátkem dubna a skončila v závěru října. Letos čekáme největší nápor návštěvníků počátkem července, kdy se na Velehradě uskuteční Cyrilometodějské slavnosti. Beznadějně bude určitě obsazeno dvanáct chatek s 90 lůžky, tři pokoje v hlavní budově, ale i plocha vyhrazená pro stany a karavany,“ naznačil vedoucí autokempu Velehrad Hubert Rýc. Turistům je v kempu k dispozici tenisový kurt, volejbalové a fotbalové hřiště a na své si tu přijdou na kolotočích a prolézačkách i děti. I proto si velehradský kempink oblíbili klienti z Ostravska.

S tradičním náporem návštěvníků pouťových slavností na Velehradě počítá i vedoucí autokempu Smraďavka Antonín Dvořan. Stany a karavany by se měla v té době zaplnit pětihektarová travnatá plocha, ale i 135 lůžek ve stanech a zděné budově.

Cena za jednu noc? Až 500 korun

„Dnes lidé vyhledávají spíš hotelové ubytování, takže v průběhu sezony bude u nás dostatek míst pro stany a karavany. Musím ještě prozradit, že letos jsme proti loňsku zvýšili cenu za lůžko o deset korun. V chatce přijde postel na 130 korun za noc,“ dodává Dvořan.

Na letní sezonu je připraven také autokempink Jezero v Ostrožské Nové Vsi, v němž se nyní střídají malí výletníci ze škol. Ve 23 chatkách se 115 lůžky, v kuchyňce s plynovými sporáky, v sociálních zařízeních i na ploše pro 200 stanů a karavanů vládne vzorný pořádek. „Ceny za ubytování zůstávají stejné jako vloni. Častými hosty našeho kempu jsou Němci, Belgičané i Angličané. Většina z nich u nás stráví jednu noc a pak pokračují v cestování po republice. Teď je největší zájem o chatky. Jedna noc v nich přijde na 500 korun,“ říká vedoucí kempu Petr Kunovjánek.

Letní sezona se rozbíhá podle vedoucí Marie Mikulkové i v autokempinku Slovácko v Březolupech, kde rekreanti najdou na 190 lůžek. „Za deset let, co mám zařízení v pronájmu, se k nám vracejí velmi slušní klienti nejen z naší vlasti, ale i z Rakouska a Slovenska,“ prozrazuje Mikulková.