„Šlo o ztrátu kvalitních lidí," zní názor na reformu

Zlínsko – Policejní reformě, s níž přišla policie vloni v létě, a na jejíž popud později rezignoval šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, většina osobností ze Zlínska nevěří.

„Z informací, které mám k dispozici z médií, se domnívám, že šlo o účelovou a nepřipravenou záležitost, na níž zatím ani její prosazovatelé nedokázali ukázat konkrétní přínosy,“ reagoval ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec. Pomohla policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců? „Ne. Kvůli tomu se také asi reforma nedělala. Myslím si, že vedení policie chtělo tímto opatřením získat některé úseky vyšetřování více pod svou kontrolu,“ domnívá se Jan Skoch, předseda Základní odborové organizace Continental Barum Otrokovice. Podle ředitele zlínské Charity Vlastimila Vajďáka na tuto otázku může objektivně odpovědět málokdo.

Lékař Krajské nemocnice T. Bati ve zlíně Vladimír Řihák však reformě věří. „Jsem přesvědčen, že ministr Chovanec je kompetentní člověk, který svou práci dělá dobře. Kroky, které vedly ke sjednocení a zkvalitnění práce policie, vítám,“ podělil se o svůj názor Řihák.

„Těžko posoudit. Objasněnost kriminálních činů je stále zhruba na stejné úrovni,“ dodal jeho kolega Lubomír Nečas. Podle starosty SH ČMS – Krajské sdružení hasičů Zlínského kraje Josefa Bernatíka jde zatím o velmi krátkou dobu k posouzení. 

Situace 18. 5. ráno v areálu otrokovického závodu Toma po nočním masivním požáru.
Požár v areálu Toma je pod kontrolou. Hašení stále probíhá

Michal Zetel: Nevážíme si lidí bránících zákon a spravedlnost

Slovácko – Policejní reformě, s níž přišla policie vloni v létě, a na jejíž popud později rezignoval šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, většina osobností ze Slovácka nevěří. 

Buď se jim zdá doba, po kterou policie běží v nové podobě, příliš krátká na hodnocení nebo často poukazují na mnoho problémů, které s reformou byly spojeny.

Na otázku, jestli reforma pomohla efektivnějšímu stíhání zločinců, se spíše shodují na odpovědi ne. Mnohé osobnosti vychází z osobních zkušeností.
Jedním z těch, kdo řekl ne, je i ředitel Slováckého divadla Michal Zetel. ten poukazuje na politické pozadí reformy. „Z osobních kontaktů zevnitř dotčených útvarů vím zcela jistě, že některé byly příliš schopné a efektivní a ohrožovaly dělbu politické moci v této zemi," myslí si Michal Zetel. Dodává ale, že v řadách Policie ČR je pořád řada idealistů bránících zákon a spravedlnost.

„Nevážíme si jich. Dobře nám tak," láme nad Čechy hůl ředitel hradišťského divadla.

Na jiné nedostatky poukázal ředitel ZŠ UNESCO v Uherském Hradišti. „Policejní reformu vnímám jako účelovou a nepřipravenou, žádné zlepšení nepozoruji," odpověděl na otázku po efektivitě stíhání zločinců Jan Vorba s tím, že obdivuje nasazení běžných policistů, kteří často ani neznají pojem víkend. (bm)

Výstava absolventů Základní umělecké školy Uherské Hradiště odstartovala vernisáží v úterý 16. května.
Absolventi ZUŠky vystavili své díla v Galerii Vladimíra Hrocha

Panelisty Deníku spojil spíš skeptický postoj

Kroměřížsko – Ani jedna jediná kladná odpověď. Snad poprvé se osobnosti z Kroměřížska shodly v pravidelné anketě Panel Deníku natolik, že ani jeden oslovený neoznačil policejní reformu končící vlády jako úspěšný a efektivní nástroj ke stíhání zločinců. Je pravdou, že zhruba polovina panelistů se klonila k odpovědi NEVÍM nebo jejich variantám. „Myslím si, že reforma je spíše mocenský a politický boj," říká třeba ředitelka Knihovny Kroměřížska Šárka Kašpárková. Podobně skeptický je také šéf Muzea Kroměřížska Jiří Stránský. „Vypadá to, že mnohdy je větší kumšt vyznat se v tom, na které straně ti zločinci jsou," míní.

Nikterak pozitivně nehodnotí policejní reformu ani Svatava Ságnerová, která působila řadu let jako pedagožka právě na policejní škole v Holešově. „Tato změna organizační struktury pouze rozjitřila vztahy uvnitř policie a přispěla k odchodů kvalitních odborníků mimo rezort, s efektivitou stíhání zločinců nesouvisí," poznamenala.

Ředitel kroměřížského Arcibiskupského gymnázia Jan Košárek je pak přesvědčen, že struktura policie není rozhodující. „Hlavní jsou lidé a prostředky schopné efektivně konat. Odvážně hledat pravdu," odpověděl další z panelistů Deníku na Kroměřížsku.

Ilustrační foto.
Opravy kolejí zpozdí vlaky. Část spojů nahradí autobusy

Reforma policie nepomohla, myslí si lidé na Valašsku

Valašsko – Policejní reforma, kterou v polovině minulého roku podepsal ministr vnitra Milan Chovanec, nadělala nemálo zlé krve v řadách policie a také ve vládě. Přílišnou popularitu si nezískala ani u veřejnosti.

Vyplývá to mimo jiné také z odpovědí respondentů Auditu Deníku. Lidé oslovení na Valašsku jsou v reakcích na otázku, zda pomohla reforma policie k efektivnějšímu stíhání zločinců, neobvykle zajedno: ani v jednom případě nezazněla kladná odpověď.

Podle ředitelky Základní škol to, jak ji odpovědní představitelé prezentovali a její potřebu obhajovali v médiích, mě moc nepřesvědčilo," řekla respondentka.

Také zdravotní sestra Petra Proksová si zásadních dopadů policejní reformy nevšimla.

„Stále máme spoustu zločinců na svobodě a málo policistů ve službě. Policistům chybí finanční motivace i materiální vybavenost," je přesvědčená Petra Proksová.

Že by reforma policie pomohla k efektivnějšímu stíhání zločinců, si nemyslí ani jednatel Spolku pro zachování valašských tradic Milan Mareček či vsetínský hudebník a textař Dušan Trličík. První policejní reformu označil pouze za „kosmetickou úpravu", druhý si zase myslí, že policie by měla být především nezávislá na politicích.

Je pravdou, že při projednávání reformy se ukázalo, že tomu tak není. Kvůli policejní reformě a rozdílným názorům na ni se totiž v ohrožení ocitla i koaliční smlouva vládnoucích stran a hrozil rozpad vlády.

Dojem, jaký ve veřejnosti reforma zanechala, vystihl ředitel vsetínského střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické Dan Žárský.

„Z policejní reformy ve mně spíše přetrvává pachuť z vyřizování si osobních účtů špiček policie a ministerstev," nechal se slyšet.

Ilustrační fotografie.
Stopka dotacím pro sport zmařila opravu střechy

Pomohla policejní reforma efektivnějšímu stíhání zločinců?

Odpovědi panelistů ze Slovácka

INDEX Zlínského kraje

O tom, že reorganizace a reforma policie nebyla správný krok, je přesvědčena většina panelistů Deníku ze Zlínského kraje.

Bořek Žižlavský, 54 let, publicista a fotograf
Vzhledem k tomu, že jsou opět přeplněné kriminály, snad trochu pomohla. (smích)

Zuzana Hoffmannová, 39 let, ředitelka Diakonie ČCE – střediska CESTA UH
ANO i NE. Nevím, zda jsou zločinci stíhání efektivněji, na to po čase odpoví až relevantní data. Mrzí mě však ten chaos, který pokus o reformu přinesl, vzpomeňme např. kauzu Roberta Šlachty. 

Ivo Frolec, 55 let, ředitel Slováckého muzea Uherské Hradiště a místostarosta UH
NE. Či spíše nevím. Alespoň neznám žádné hmatatelné pozitivní výsledky. Ty publikovány nebyly. Veřejně známé je spíše podivné pozadí procesu, různé zájmy a politikaření.

Pavel Chabičovský, 37 let, OSVČ - dětský bavič a moderátor, pořadatel kulturních akcí, majitel společnosti zastupující známé umělce a umělecké soubory
ANO i NE. Neznám čísla. Ovšem díky související diskusi jsou více vidět výsledky PČR a to je účinnější prevence, než dlouhodobým snižováním standardů pokleslá autorita.

Radovan Jančář, 49 let, ředitel Knihovny BBB Uh. Hradiště
V tak krátké době, to nelze seriózně zhodnotit. Navíc tvrdím, že tato reforma byla účelová a tudíž zbytečná.

Jiří Jilík, 72 let, důchodce
ANO. Ale trochu bych to zpřesnil: Policejní reforma pomohla k natolik efektivnímu stíhání zločinců, jak politici dovolí.

Antonín Mach, 48 let, ředitel Klubu kultury v Uherském Hradišti
Ne

Libor Plšek, 41 let, hudebník
NE. Tady opět vycházím z osobních poznatků svých známých v řadách policie.Jejich pravomoci jsou někdy fakt tristní.

Jan Vorba, 36 let, ředitel základní školy
NE. Policejní reformu vnímám jako účelovou a nepřipravenou, zlepšení nepozoruji. Obdivuji nasazení běžných policistů, kteří často ani neznají pojem víkend.

Michal Zetel, 36 let, ředitel Slováckého divadla Uherské Hradiště
NE. Z osobních kontaktů zevnitř dotčených útvarů vím zcela jistě, že některé byly příliš schopné a efektivní a ohrožovaly dělbu politické moci v této zemi. V řadách Policie ČR je pořád řada idealistů bránících zákon a spravedlnost. Nevážíme si jich. Dobře nám tak.

SEZNAM VŠECH osobností ze Zlínského kraje účastnících se auditu Deníku najdete ZDE