„Při skautském zimním vaření, které se ve skanzenu uskutečnilo v sobotu 16. února, se pozornosti těšili čtyři kočky, slepice, kohouti, ale snad nejvíce švýcarská prasátka Hubert a Růženka. Od Růženky bychom se měli v únorových dnech dočkat potomků,“ uvedl správce skanzenu Lubomír Sláma.
Modranští nechtějí, aby hradisko bylo mrtvým skanzenem, proto do něj na jaře přivedou oslíka Figa, který na Štědrý den účinkoval u jesliček v modranském živém betlémě. „Přes zimu je ustájen v Tupesích. Ve stájích tráví zimní čas také kozy Berta, Líza a Rozárka, ale i ovečky. K pěti starším ovcím přibyla letos už čtyři jehňátka. Věřím, že za nimi, ale také za dalšími zvířátky ve skanzenu, budou děti chodit, a učit se tak v přírodě a s přírodou,“ poznamenala průvodkyně skanzenem Renata Hrabalová.

Zvířata připravila návštěvníkům archeoskanzenu řadu úsměvných okamžiků, ale také v něm napáchala škody. „Sklidila nám tady třeba úrodu z ukázkových políček. Jednou jsem dokonce přichytil kozu, která balancovala na jedné noze na vodorovné ploše svislého kůlu nad ohradou a ožírala na stromě meruňky. A to jsme kozu k takovému kaskadérskému kousku rozhodně necvičili,“ smál se modranský starosta Miroslav Kovářík.

Přečtěte si také:

Modrá: děti uvařily ovocný čaj s příchutí fernetu

Děti vařily slováckú zelicu a flambovaly banány