Dřevorubci pokácejí 45 zdravých stromů v Malenovicích

„Ano, bude nutno vykácet přibližně čtyřicet pět vzrostlých stromů,“ uvedla Drahomíra Stupárková, náměstkyně pro výstavbu Ředitelství silnic a dálnic ČR Správy Zlín.

S kácením nesouhlasí řada obyvatel Malenovic. „Strom je strom, a pokud je zdravý, tak by měl zůstat stát,“ myslí si Ondřej Dominec z Malenovic, který sám pracuje v lese. „Nějaký metr kvůli stromům ještě mohli ušetřit,“ řekla kolemjdoucí Lenka Březíková. „Zeleně je vždycky škoda,“ posteskla si i další obyvatelka Malenovic Božena Machů.

„Je to nutné zlo a skutečně citelný zásah do výrazu města,“ přiznal Jaromír Janský z odboru životního prostředí a zemědělství zlínské radnice. Pokácené budou především lípy. Město je ale připraveno padlé stromy nahradit novými. „Zeleň chceme, ale jsou tu požadavky i dopravní. Ta cesta je životodárná žíla spojující Zlín se světem. Kácení je nevyhnutelné. Zeleň ale bude nahrazena v plném rozsahu,“ zhodnotila situaci primátorka města Zlína Irena Ondrová.

Zaměstnanci magistrátu slibují za zničenou zeleň náhradu. „Za každý pokácený strom vysázíme minimálně jeden nový. Ale ne v tomto stísněném území. Kolik stromků a kde vysadíme, jsme ještě nestanovili,“ pokračoval Janský.

Ekologové požadují výsadbu většího počtu mladých stromků než kus za kus. „Nápor dopravy je veliký, kácení bránit nebudeme. Souhlasíme s ním, ale s podmínkou výsadby někde jinde. Alespoň deseti nových stromků za jeden původní vzrostlý strom,“ uvedl Martin Davidov, předseda zlínského Ekocentra Čtyřlístek.

Během rozšiřování komunikace I/49 už dřevorubci v Malenovicích vykáceli 116 stromů. Nahradily je mladé stromky vysázené po celém Zlíně.

Související články:

Na stavbu komunikace R49 asi bude více peněz

Úpravy nejdůležitější zlínské komunikace si vyžádaly přes půl miliradu korun

Vizovičtí: R49 může nahradit železnici

Třetí pruh má na I/49 zmírnit kolony