Na lavici obžalovaných sedí od letošního února doposud netrestaný dvaadvacetiletý Petr Plášek, který při závodech působil jako pořadatel. Státní zástupce mladíkovi v obžalobě klade za vinu, že coby proškolený traťový komisař opustil jemu určené místo, ačkoliv byl před samotným závodem řádně poučen o svých povinnostech. Oproti těm se však přesunul na druhou stranu silnice, kde postával společně s uvedenými dívkami, které měl naopak od trati vykázat.

Více než desítka v soudní síni přehrávaných videosekvencí zachycovala okolí trati bezprostředně před samotnou nehodou. Situaci přibližovaly kamery, nainstalované v závodních autech. „Ze záběrů je patrné, že závodní vozidla osudným horizontem projížděla rychlostmi vysoko přesahující sto kilometrů v hodině a nikdo ze závodníků v tom místě neměl žádný problém. Závada tedy nebyla na samotné trati, ale v případě této nehody se jednalo o selhání řidiče závodního vozidla," komentoval Tomáš Vymazal záběry z kamer, čímž chtěl poukázat na technický stav vozovky na horizontu těsně před místem nehody. Právě na špatný stav silnice v těchto místech v minulosti poukázali bratři Bartončíkovi, kteří havarující auto řídili. Obhájce rovněž připomněl, že ke stejnému závěru jako on dospěl při minulých líčeních také jeden ze soudních znalců. Na promítaných záběrech je podle něj také důležitá skutečnost, že v místě pozdější nehody nejsou vidět žádné značky, které by vstup ke trati zakazovaly.

Soudce Jiří Přibyl uvedl v úvodu líčení, že by už brzy mělo dospět ke konci. „Nevylučuji, že v pondělí 8. prosince by už mohly zaznít závěrečné řeči a případně by mohl být vynesen rozsudek," konstatoval. V samotném závěru pondělního pojednání však obhajoba vznesla své další požadavky obhájce. „Navrhuji ještě vyslechnout závodní jezdce, aby se vyjádřili k tomu, zda byla trať v místě nehody pro ně nějak problematická, případně jak vnímali přítomnost lidí v její blízkosti," prohlásil obhájce Tomáš Vymazal. Soudce Jiří Přibyl uvedl, že o tom, zda budou předvolány na dvě desítky závodníků, rozhodne 8. prosince. Na toto datum pak další projednávání kauzy odročil.