Hlavní líčení v pondělí pokračovalo výslechem svědků, k vyřčení konečného verdiktu se však senát ještě nedostal a odročil jej na 18. března.

„Z výpovědi svědkyně se soud dozvěděl o existenci projektové dokumentace ke vzniklé skládce, kterou je potřeba se ještě zabývat. Dále je nutné počkat na vypracování znaleckého posudku, podle něhož bude možné určit, jak závažně bylo v tomto případě životní prostředí poškozeno," prohlásil po skončení pondělního líčení soudce Jiří Přibyl.

Ten vyslechl muže, jehož červená Tatra 815 měla v roce 2010 navážet na skládku kotovice ze zbourané stodoly, a zaměstnankyni hradišťského odboru životního prostředí, která skládku úředně řešila.

Městský úřad se začal situací v mistřické části Javorovec zabývat po anonymním telefonátu v září 2010. Podle obžaloby tehdejší starosta Mistřic Martin Ondroušek označil místo označované jako „žleb" za legální skládku, nechal tam navážet odpad a navíc to údajně při svém podnikání nabízel i zákazníkům. Exstarosta vinu odmítá.

Státní zástupce Lukáš Mahdal dvaačtyřicetiletého komunálního politika viní z neoprávněného nakládání s odpady, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Ondrouškovi hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby se podařilo prokázat, že v letech 2008 až 2010 bylo na plochu vyvezeno minimálně 1554 tun odpadu, hlavně stavební suti a zeminy.

Současný starosta Mistřic Vladimír Sedláček v pondělí u soudu řekl, že obec hodlá navážku odklidit. „Letos bychom chtěli zahájit stavební řízení k projektu, díky němuž uvedeme prostor skládky do pořádku. Počítáme s výsadbou zeleně a podniknutím takových kroků, aby se zde již přírodní prostředí nepoškozovalo," konstatoval starosta Sedláček, podle něhož by měly úpravy vyjít řádově na statisíce korun.

Skládka v Javorovci vznikla jako provizorní v 80. letech kvůli uložení suti ze spadlé budovy tehdejšího národního podniku Mesit. Poté byla uzavřena, ale lidé z okolí tam odpad naváželi dál.