„Nejedná se o klasickou krádež. Někdo byl s prostředím dobře seznámený a věděl, po čem jde," myslí si předsedkyně veslařského klubu Michaela Tomaštíková. Více se však vzhledem k probíhajícímu vyšetřování k věci vyjadřovat nechtěla.

K vloupání došlo v noci ze 4. na 5. února. „Asi o půl osmé ráno jsem přišla do práce a všimla jsem si sousedního nájemníka čekajícího před vchodem do budovy. Následně se mě zeptal, jestli mám kancelář v prvním patře, protože je celé vykradené," vylíčila Tereza Nožičková, která na dané adrese provozuje jazykovou školu. Jí samotné byl při krádeži odcizen zánovní dataprojektor, který využívá při výuce. „Slyšela jsem, že se z jedné kanceláře ztratila hotovost a někdo dokonce přišel o více notebooků," dodala provozovatelka jazykovky.

Kriminalisté případ stále šetří, zatím ale nechtějí poskytovat podrobnější informace. „Doposud neznámý pachatel se za použití násilí dostal do sídla veslařského klubu v ulici Tyršovo náměstí a dále i do jednotlivých kanceláří," uvedla pouze mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová s tím, že celková škoda byla vyčíslena na 111 tisíc korun.

Pravděpodobně však vyšetřovatelé pracují i s verzí, že pachatelé místo činu dobře znali. Uvnitř budovy se totiž orientovali bezchybně, vylomené dveře patřily pouze kancelářím, které jsou aktuálně v pronájmu.

„Působí to na mě tak, že moc dobře věděli, co dělají. Například jedné z mých kanceláří, která se nachází v jinak neobsazeném křídle prvního patra, si ani nevšimli," naráží Tereza Nožičková na skutečnost, že jedna polovina vykradeného podlaží zůstala nedotčena. Podezření na obeznámenost pachatele s prostředím přiživuje i stav bezpečnostních opatření v areálu v inkriminovaný den. Ačkoliv je budova zaopatřena kamerovým systémem, všechny snímací prvky byly v důsledku předchozího zkoumání záběrů od ledna nefunkční.

Celý případ a s ním spojená pachuť podezření z jeho napojení na vnitřní struktury klubu tak může jenom eskalovat napětí, které odstartovala prosincová roztržka v jeho vedení. Jeden z jeho členů totiž nařkl správce Jiřího Ondrůška ze zakrývání kamer a z krádeže briket, předsednictvo se však postavilo za správce.

Policie se k podezřením nechce vyjadřovat, dokud vyšetřování neskončí. „Je možné, že někdo zaznamenal pohyb podezřelých osob u zadní části budovy. Tímto žádáme případné svědky, kteří by mohli poskytnout jakékoliv informace k případu, aby je sdělili na nejbližší policejní oddělení nebo na linku 158," vyzvala Milena Šabatová.

VOJTĚCH TRUBAČÍK