„Několikrát kolem mě prošel. Když se znovu objevil, přicházel od vodojemu. Zeptala jsem se ho, zda něco hledá. Vyrazil proti mně a já jsem ucítila bodnutí elektriky na krku a pak ještě v boku. Couvala jsem a křičela,“ líčí hrůzné okamžiky pětasedmdesátiletá žena. Poté upadla. Při pádu si poranila ruku, krk a záda.

Na hřbitově v kyjovské části Nětčice ale v půl osmé ráno byla sama, proto se pomoci nedočkala. Pachatel ženě nic neukradl. Ani neměl co. Měla s sebou jen kolo a tašku s drobným nářadím.

„Paní popsala pachatele jako štíhlého muže ve věku pětadvacet až třicet let, výška asi 175 centimetrů, kratší světlé až zrzavé, lehce zvlněné vlasy, červené tričko,“ uvádí popis na svém webu kyjovští strážníci. Zatím se muže nepodařilo nalézt, přestože po něm pátrají i státní policisté.

„Na případu pracujeme, ale zatím jsme výrazněji nepokročili. Popis pachatele je hodně všeobecný,“ uvedl kyjovský velitel Policie ČR Jan Tretina.

Zpráva se ihned roznesla. Deník ve středu na hřbitově oslovil všech osm přítomných lidí a všichni bez výjimky o události věděli. Nikdo z nich také k hrobu svých blízkých nešel sám.

„Teď sem jdu zásadně jen s manželem. Mám to kousek. Dříve jsem byla zvyklá sem zaskočit hned po ránu. V tuto dobu už mě na hřbitov nikdo nedostane,“ řekla jedna z místních. Také další oslovení uvedli, že jsou opatrnější a neustále se rozhlížejí kolem sebe.

I kyjovská radnice už přijala opatření. Vedení města zaúkolovalo strážníky. Budou hřbitov podstatně častěji kontrolovat.

„Zaměří se na kontrolu těch, kteří tam nemají co dělat. Nemá smysl obtěžovat někoho, kdo přišel s kytičkou nebo svíčkou k hrobu svých blízkých. Hřbitov je ale bohužel hodně přístupnou a navíc otevřenou lokalitou, která může lákat různá individua,“ řekl místostarosta Kyjova Antonín Kuchař.

Právě zmíněná otevřenost hřbitova případnému pachateli může nahrát, pokud by napadenému někdo spěchal na pomoc. Není totiž oplocený ze všech stran, jako tomu bývá v jiných městech. Zídku má jen ze dvou stran. I tak jsou ještě v areálu tři stále otevřené vchody, které ústí k silnicím.
Policie žádá případné svědky, aby je kontaktovali. Událost se stala v pátek 17. dubna kolem půl osmé ráno.