Téměř osmdesátiletý muž u obce na Buchlovicku uslyšel ve čtvrtek 18. září ráno zvonek a šel otevřít. Před jeho rodinným domem stála dodávka a dva muži z ní vykládali okapy a nářadí. Třetí stál u dveří a začal starému pánovi nabízet výměnu okapů a svodů.

„Sliboval, že cena bude dobrá, rozhodně lepší, než kdyby to dělala oficiální firma. Směsicí češtiny, slovenštiny a maďarštiny nakonec stařečka přesvědčil," uvedl Aleš Mergental, mluvčí policie v Uherském Hradišti.

Pan domácí řemeslníky po celou dobu sledoval, aby mu nechodili po domě. Kolem jedné hodiny skončili a čtyřicet metrů okapů a deset metrů svodů byly vyměněny.

„Nejukecanější z trojice pak přišel za majitelem, aby vyřešili cenu. Když stařeček uslyšel, že po něm chtějí 88 000 korun, tak se hodně zarazil a uvědomil si, do čeho se namočil. Cenu si s nimi dopředu nedojednal. Jeho poctivost mu velela požadované peníze zaplatit. S vedoucím řemeslníků šel do domu, kde vytáhl veškeré úspory," popsal policejní mluvčí taktiku podvodníků.

Když cizí muž peníze spočítal, řekl, že to je málo a jestli senior nemá ještě nějaké šperky. Nešťastný stařeček tak sáhl po rodinných zlatých špercích, které muži předal. Ten se na šperky podíval a prohlásil, že muži dá slevu a že to bude stačit. O příjmu peněz samozřejmě nevystavil žádný doklad. Poté z domu odešel, nasedl za ostatními do modré dodávky VW a odjel. Všichni tři muži byli ve věku okolo čtyřiceti let, snědší pleti.

Stařeček měl sice nové okapy, ale věděl, že se nechal napálit. Svému synovi o detailech výměny okapů řekl až o víkendu. Když syn uslyšel, co všechno otec podivným klempířům dal, zhrozil se. Cena byla jednoznačně přemrštěná. Podle odborných propočtů víc než čtyřnásobně. Při prvním dešti navíc vyšlo najevo, že spoje okapů protékají.

V pondělí odpoledne syn vše oznámil na policii. Policisté vyjeli na místo, aby viděli „dílo" a zjistili detaily o celé akci.

„Z prozatím zjištěných informací vyplývá, že i když si samozvaní řemeslníci vyinkasovali obrovskou sumu, nejedná se zřejmě o spáchání trestného činu. Majitel s výměnou okapů souhlasil, ale na začátku si s nimi nedohodl cenu. Ta byla sice předražená, ale k vydání peněz a šperků ho trojice nenutila, nijak mu nevyhrožovala. Poctivý stařeček jim peníze i šperky dal sám, protože chtěl mít problém nějak vyřešen," vysvětlil Aleš Mergental.

Zároveň doporučil, aby lidé byli v podobných situacích obezřetní. Pokud na provedení práce přistoupí, je nutné si ihned na začátku alespoň ústně stanovit cenu za odvedenou práci a materiál.

„Když vznikne jakýkoliv problém, který se starším lidem zdá nepříjemný a složitý, je dobré zavolat své příbuzné nebo sousedy, aby na vyřešení nebyli sami. Stejně tak je možné ihned zavolat na policii," upozornil mluvčí uherskohradišťské policie.