O středě 27. září tak může mluvit jako o svém šťastném dnu Pavel Durec, jehož vozidlu upadlo kolo až po padesátikilometrové trase do práce. O týden dříve se díky bezpečnostnímu šroubu vyhnula katastrofě také obyvatelka Štěpnic Lenka Bachmanová. Policisté proto varují řidiče, aby před jízdou pozorně kontrolovali své automobily.

„Normálně, tak jako každý den, jsem ráno nasedl do auta a jel do práce. Až u firmy mně najednou upadlo kolo. V tu chvíli jsem se podruhé narodil. Vysedl jsem z auta a pomalu začal kontrolovat škodu a další kola. Nakonec pouze jedno bylo pořádně dotažené,“ popsal svůj středeční šok Hradišťan Pavel Durec.

ZŠ TGM Bojkovice. 1. A. paní učitelky Luďky Pavlíkové
Představujeme prvňáčky ze ZŠ T. G.Masaryka v Bojkovicích

Se svým autem běžně parkuje na místech stání u nového bytového domu ve Štěpnicích. Stejnou lokalitu si přitom pravděpodobní zloději vybrali již po několikáté. „Parkujeme s jedním autem taky ve zmíněné lokalitě a někdo nám povolil dvě kola. Jenom díky jednomu šroubu, který byl bezpečnostní, jsme v bezpečí dojeli až k automechanikovi, který nám teprve prozradil, v čem je problém,“ vypověděla o svých zkušenostech Lenka Bachmanová.

Prvním indikátorem, že je něco v nepořádku, bylo přitom v obou případech nepravidelné hučení. „Něco nám klepalo na kolech a až automechanik nás upozornil na to, že nás chtěl někdo asi zabít,“ vysvětlila Lenka Bachmanová důvod, proč se po pár metrech její přítel, který v tu chvíli auto řídil, rozhodl zajet do servisu.

Klisna Delight My Fire s žokejem Niklasem Lovénem (červená čepička, červenožlutý dres) obsadila v letošním ročníku Velké pardubické 3.místo.
Radim Bodlák: Delina Velkou pardubickou jednou vyhraje

Varovné indicie mohou být v podezřelém klapání i horší řiditelnosti, jak potvrdil majitel autoservisu Richard Válek. „Pokud je kolo povolené, tak auto v první fází při brzdění cvaká, což způsobuje to, jak se kolo pohybuje dopředu a dozadu, protože nesedí ideálně. Jakmile je povoleno více, nedá se s vozidlem téměř jet. Jde to cítit na volantu, do kterého rezonují rány, nedá se moc řídit, je to jako sedět v padesáti kilometrech na trakaři,“ podivoval se Richard Válek nad skutečností, že byl někdo schopný s úplně povoleným kolem jet i několik kilometrů. Sám přitom už v minulosti měl zkušenost s povolováním kol od aut. “V Hradišti za nemocnicí jsme už před časem zažili, že se bavily děcka tím, že odtahovaly šrouby. Pokud však alespoň jeden ze šroubů je bezpečnostní, je víceméně jisté, že kolo chvíli vydrží a neupadne. Většinou se dává čtyři, pět nebo i šest takových šroubů,“ poznamenal.

Dlouhé fronty, naštvaní řidiči, autobusy zpožděné o čtyřicet minut, tak to v pondělí 9. října od rána vypadalo na hlavním tahu ze Starého Města do Uherského Hradiště. Na vině je oprava vozovky na mostě přes řeku Moravu.
Moravní most v Uherském Hradišti bude průjezdný už ve středu

Tomu, že by tentokrát nemuselo jít o výstřelky mládeže, ale o snahu kola ukrást, nasvědčuje špalek pod auto, který u svého vozidla v den nehody našel Pavel Durce. Městští policisté však zatím neevidují žádné oznámení o krádeži kol zaparkovaných vozidel nebo o nehodách způsobených nedotaženými šrouby. V daném úseku navíc nemají ani kamerový bod. „V minulosti jsem se s podobnými případy už setkali a vždy jsme postupovali v součinnosti s policií České republiky,“ informoval velitel městských strážníků Vlastimil Pauřík.

Vizualizace prostoru u Uherskohradišťské nemocnice.
Výstavba ve Štěpnicích se odkládá. Firma má zrušené povolení

Mluvčí uherskohradišťských policistů Milena Šabatová tak před nehodami způsobenými odtaženými šrouby nepozorné řidiče varuje. „Řidiči musejí k jízdě užít podle zákona vždy pouze vozidlo, které splňuje technický stav pro bezpečný provoz. Všem majitelům aut lze tedy doporučit, aby před každou cestou svůj dopravní prostředek zkontrolovali,“ apelovala Milena Šabatová.

V srpnu přitom v okolí Hradiště museli uherskohradišťští policisté řešit již dva nahlášené případy povolených kol. „Nejprve šlo o krádež všech šroubů od kol Škody Superb, poté dokonce o odcizení čtyř kol včetně šroubů,“ dodala Milena Šabatová.