Včas ho zneškodnil zlínský kriminalista, který tam původně jel řešit úplně jiný případ – zachraňovat mladého muže, který chtěl spáchat sebevraždu.

Celá událost začala kolem poledne, kdy na linku městských strážníků volal muž a oznámil jim, že si chce podřezat žíly.

„Strážníci okamžitě kontaktovali naše operační důstojníky a předali jim číslo muže. Ti mu zprostředkovali rozhovor s naším vyjednavačem,“ popsala mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Pětadvacetiletý mladík uvedl, že je po operaci a má nesnesitelné bolesti břicha. Z nemocnice už odešel, ale přesně nevěděl, kde se pohybuje.

„Vyjednavač se snažil podle popisu trasy přijít na to, kde je. Muž se prý napil vody na Příluku a pak popisoval les, zamknutý seník a další místa, která se snažili policisté identifikovat. Nakonec se dostal k myslivecké chatě v Želechovicích. Muž do telefonu pořád opakoval, že je mu zle a neví, jestli vydrží ještě dál čekat. Nakonec zmínil, že prochází kolem stáda krav, které už zahlédl i náš vyjednavač,“ podotkla mluvčí.

Muž byl psychicky úplně na dně

Tam hledaného uviděl a pomohl mu do auta. Muž se podle slov mluvčí svíjel v bolestech, byl celý mokrý, dezorientovaný, psychicky na dně.

Uniformovaný policista s nemocným mužem čekal společně na kudlovské točně, než dorazí lékařská pomoc. „A právě tam uviděl ozbrojeného muže, který stál v cestě a mířil na projíždějící vozy. Vyjednavač neváhal a okamžitě šel za ním. Několikrát muže v maskáčích vyzval, aby zbraň odložil,“ informovala o nenadálé komplikaci mluvčí.

Pětačtyřicetiletý útočník však nereagoval a namířil na policistu. „Ten rovněž vytáhl zbraň, jednou rukou mířil na ozbrojence, druhou se snažil zastavit projíždějící auta, aby někdo z nich pohlídal mladíka čekajícího na parkovišti,“ popsala Bartíková.

To se mu i v této vyhrocené situaci podařilo. Poté se okamžitě rozhodl pomatence zpacifikovat. „Vyrazil mu zbraň z ruky a několika profesionálními chvaty ho povalil na zem,“ podotkla Bartíková.

Dodala, že zbraň, kterou měl muž u sebe, byla nabitá. „Útočník se podrobil lékařskému vyšetření a byl umístěn do policejní cely, kde bude čekat na další vyšetřování,“ konstatovala mluvčí.

Bartíková doplnila, že mladého sebevraha odvezla sanitka do nemocnice.

Policie nyní hledá svědky, kteří byli poblíž místa události, aby zavolali na linku 158 a poskytli informace důležité pro další vyšetřování tohoto případu.