Členové pohotovostního a eskontního oddělení museli při zásahu nejprve rozřezat pevná kovová vrata objektu, aby se kriminalisté mohli dostat dovnitř. Uvnitř byl zamčen třicetiletý muž, svým způsobem zahradník, který zde žil a zároveň i pracoval.

„Měl zde koupelnu, postel a zásoby jídla na několik týdnů. Staral se o neuvěřitelných 1618 rostlin konopí," potvrdila v úterý mluvčí krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jana Macalíková.

Pěstitele i všechny rostliny policisté podle ní na místě zajistili. Zároveň také vypátrali další tři cizince, kteří podnik organizovali. Jde o muže ve věku čtyřicet, čtyřicet a devětatřicet let s dlouhodobým pobytem v České republice.

U nich pak policisté podle mluvčí při domovních prohlídkách provedených na různých místech Zlínského kraje našli dalších dvacet kilo sušené marihuany, která byla zavakuovaná v pytlích a připravena k expedici.

„Vzhledem k ceně za gram, která se pohybuje v rozmezí dvě stě padesát až tři sta korun sušeného konopí, odhadujeme, že by si skupinka pachatelů mohla přijít až na dvanáct milionů korun," popsala krajská policejní mluvčí Macalíková.

Kriminalisté krajského ředitelství ve spolupráci s kolegy ze zlínského územního odboru mapovali nelegální práci podezřelých už od března letošního roku.

Pěstírna v Jankovicích byla podle Macalíkové na velmi vysoké technické úrovni. Kromě propracovaného systému zavlažování, zahřívání a osvětlování také její provozovatelé instalovali intenzivní odsávání, aby v okolí nebyl nápadný silný zápach konopí. Nákladné zařízení se odrazilo také na účtech za elektřinu.

„Měsíčně za ni pachatelé platili sto dvacet tisíc korun," poznamenala policejní mluvčí.

Marihuana je v českém trestním zákoníku stále na seznamu zakázaných psychotropních látek, za vypěstování daného množství tak mužům hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

„Vzhledem k tomu, že by se mohli skrývat nebo i nadále pokračovat v takzvaném výnosném podnikání, podal vyšetřovatel pro všechny čtyři obviněné návrh na vazbu, kterou zlínský soud akceptoval," dodala Macalíková.

Až zpětně pak podle ní kriminalisté zjistili, že si k závěrečné akci vybrali v podstatě to nejvhodnější datum: šestadvacátý červen je totiž vyhlášen jako Mezinárodní den boje proti drogám.