„Na začátku loňského roku našel muž ve své e-mailové schránce dopis s nabídkou práce. Někdo cizí mu psal, že by si mohl pěkně přivydělávat z domu tím, že bude na svůj bankovní účet přijímat platby ze zahraničí, které pak vybere a přepošle na další účet," popsal text podvodného dopisu mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Příjemce se bez většího prověřování firmy chytil na slibovaných pět procent provize a podepsal smlouvu. Když mu na účet přišlo z Německa 2990 euro s pokyny pro odeslání neznámému člověku do Litvy, poslechl a čekal na svou odměnu. Očekávané čtyři tisíce korun nedorazily, ozvali se mu však úředníci z banky. Chtěli peníze zpátky.

„Muž už samozřejmě žádné neměl, protože je přeposlal do Litvy. Tam už se zřejmě jen někdo smál a peníze si užíval. Platba, kterou přijal, byla totiž podvodně vylákána při internetovém bankovnictví od poškozeného z Německa.," řekl Aleš Mergental.

Případ převzali uherskohradišťští kriminalisté spolu se svými kolegy z Německa a Litvy. V těchto dnech obdržel muž z Uherskobrodska obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Naivně umožnil zastřít původ cizích peněz, které pocházely z podvodů v zahraničí.

„Obviněný muž měl předpokládat, že náplň práce, kterou se zavázal italské firmě vykonávat, není rozhodně standardní legální pracovní náplní. Kromě toho mohl jednoduchým internetovým vyhledáváním zjistit, že firma vyrábí autodíly a rozhodně se nezabývá kaucemi," vysvětlil Aleš Mergental. Italská společnost se od rozesílané podvodné nabídky práce distancovala. Obviněnému muži nyní hrozí až rok za mřížemi.

KAROLÍNA PEŘESTÁ