Specializovaný trestní soud ve slovenském Pezinku 13. srpna rozhodl, že bude dvaatřicetiletá Eva Z. ze Strání prouštěna na svobodu. Verdikt podle serveru cas.sk mimo jiné odůvodnil tím, že je žena v pokročilém stadiu těhotenství a o své dítě, které se má narodit na konci září, by se měla starat v rodném Strání. Prokurátor nicméně proti rozhodnutí podal stížnost a konečné rozhodnutí je tak na slovenském Nejvyšším soudu. Do té doby zůstane česká podnikatelka ve vazbě.

„Podle mých informací by se měl soud uskutečnit během týdne až čtrnácti dnů. Zrovna ve čtvrtek za Evou jedu, tak se snad dozvím víc. Věřím, že všechno dobře dopadne a Eva bude doma, aby měla před porodem klid," sdělil včera Slováckému deníku přítel obviněné a otec očekávaného dítěte, který si nepřál zveřejnit své jméno, ale redakce ho má k dispozici.

O nevině své lásky je skálopevně přesvědčený. „Ukázalo se, že na začátku vyšetřování nebylo všechno v pořádku, proto se také případu ujali jiní vyšetřovatelé. Podobné je to i u soudce. Současná paní soudkyně řekla, že neexistují žádné důvody, proč by Eva měl zůstávat za mřížemi, protože proti ní neexistují žádné přímé důkazy. Všechno stojí na výpovědi jednoho člověka, který navíc není důvěryhodný. Věřím, že se pravda ukáže a Eva už se pak do vězení nevrátí," je optimistický přítel obžalované.

O případ se intenzivně zajímal i starosta Strání. „Osobně ji znám jako slušné až nenápadné děvče, takže mě podobná kauza překvapila. Jejím obhájcem jsem byl požádán, abych z pozice poslance na Ministerstvu zahraničních věcí a Ministerstvu spravedlnosti intervenoval za její propuštění. Důvodem žádosti byly vysoký stupeň těhotenství a zájem na zdravém vývoji doposud nenarozeného dítěte. S těmito důvody souhlasím, a proto jsem tak učinil," uvedl Ondřej Benešík, který je zároveň poslancem Parlamentu ČR.

Evu Z. zadržela slovenská policie 24. ledna letošního roku a o tři dny později ji soudce vzal do vazby. Se svým dnes již bývalým manželem Ľudovítom se znala šest let, ale manželství uzavřeli až v listopadu 2013. Bývali spolu ve dvoutisícové obci Chocholná-Velčice v okrese Trenčín. Podle obžaloby měla Češka požádat svého kamaráda Martina A., aby jejího manžela usmrtil. Měla mu říct, kdy a jakým způsobem má vraždu vykonat a jak má odstranit tělo. Měla rovněž připravit švihadlo, pouta a fólii a doporučit mu, aby si našel pro vykonání vraždy komplice, kterého by se pak po činu rovněž zbavil. Za to mu měla slíbit odměnu 50 tisíc Euro. Martin A. si však vše rozmyslel a celou záležitost nahlásil na policii.

Eva Z. je obviněna z úkladné vraždy blízké osoby ve stádiu přípravy se záměrem získat majetkový prospěch, za což jí hrozí trest odnětí svobody na 25 let až doživotí. Mladá Češka ale vinu od začátku popírá s tím, že celý případ je vykonstruovaný.

Omezení soudu pro obžalovanou Evu Z., když bude propuštěna na svobodu:

• K manželovi se může přiblížit nejvíc na pět  metrů, s výjimkou úředních místností.

• Nenavštíví společný rodinný dům.

• Nevzdálí se z místa trvalého pobytu na víc než 24 hodin.

• Bude přebírat úřední zásilky a dostavovat se na jednání.