„Odnesli si to nejdražší, co jsme za výlohou měli. Všechny drahé kousky jsme naštěstí po krádeži v Galerii Sova přestěhovali do depozitáře," sdělila Irena Uhlířová.

Z jejího obchodu zmizely tři obrazy, a to díla dvou neznámých autorů z přelomu 19. a 20. století a obraz Oty Bubeníčka. Pro zloděje ale asi byly rozhodující cenovky, které hlásily 24 tisíc, 35 tisíc a 10 tisíc.

„Přesně jako před týdnem po druhé hodině ráno ze soboty na neděli pachatelé rozbili cihlou sklo výkladní skříně nyní ale na objektu starožitnictví v ulici Otakarova," popsal čin mluvčí Policie ČR Vladislav Malcharczik s tím, že pachatelé museli cihlu použít opakovaně, aby sklo rozbili.

Poškozením výlohy vznikla další škoda 60 tisíc korun. Provozovatelku obchodu krádež vzbudila, nad starožitnictvím totiž bydlí.

„Překvapuje mě ta drzost pachatelů. V domě bydlíme a okolo projížděla auta, když k činu došlo," kroutí hlavou Irena Uhlířová s tím, že dokonce uvažuje nad tím, že obchod zruší či aspoň přestane prodávat starožitnosti.

Před týdnem přišel také o tři obrazy Zdeňka Targuse Červinky Leoš Filipi provozující Galerii Sova. Vypsal dokonce odměnu za zprávy vedoucí k obrazům, doposud ale nikdo neozval, stejně jako policie stále po pachatelích pátrá. Oba majitelé se pozastavují nad poměrně velkou kriminalitou v Hradišti.

„To už není náhoda, je to organizované. Dva sousedící obchody za týden," zlobí se Leoš Filipi.

Navíc se zamýšlí nad prací policie a města.

„Jsou tu jen dvě lampy a navíc městská policie nemá v okolí kamery. Záběry si musela vyžádat od soukromé osoby," je rozhořčený provozovatel Galerie Sova.

Irena Uhlířová také varuje další provozovatele obchodů, aby si dávali pozor.

„Vzadu byly ještě cennější kusy než za výlohou, ale už jsme všechno odvezli. Že se zloději nedostali až k nim, za to vděčíme bezpečnostnímu sklu a také tomu, že nás vzbudili. Hned se totiž rozsvítila všechna světla, která máme na čidlo," nechala se slyšet Irena Uhlířová.

Podle slov Městské policie je nejbližší kamerový bod na budově prodejny Mikel.

„Letos se bude kamerový systém rozšiřovat, jestli ale přibude kamera do oblasti ulice Otakarova nelze předjímat," nechtěl se pouštět do spekulací velitel Městské policie Vlastimil Pauřík.

Dodal, že pokud by se v některé části města kriminalita zvýšila, určitě by na to reagovali, jsou ale limitováni finančními prostředky. (bm)