Od počátku letošního roku se policisté zabývali čtyřiačtyřiceti takovými případy. Nelichotivé prvenství drží kroměřížský okres, kde šoféři kradli už sedmnáctkrát. „O jeden případ méně, tedy šestnáct, jsme zaznamenali v okrese Zlín. Na Uherskohradišťsku se kradlo sedmkrát, v okrese Vsetín pak čtyřikrát,“ doplnila statistiku policejní mluvčí Jitka Lysáčková.

Automobilovou honičku se zloději benzinu zažili před nedávnem policisté v Rožnově pod Radhoštěm. Stíhali Audi A4, ve kterém jela trojice mužů z Frýdku-Místku. „Jeden z mužů, jednadvacetiletý mladík, natankoval u stojanu přes sto litrů benzinu a nezaplatil,“ připomněla vsetínská policejní mluvčí Ludmila Brousilová. Audi poté vyrazilo směrem na Horní Bečvu.

Po zběsilé honičce za plného provozu policisté audi zastavili až v Horní Bečvě. Jednadvacetiletý mladík tvrdil, že benzin krást nechtěl. Prý zapomněl zaplatit. „Benzin nabral i do dvou plastových kanystrů. Řidiče navíc nabádal, aby policistům ujížděl,“ dodala Brousilová.

Podle provozovatele dotčené stanice Otakara Matěje se podobné nájezdy zlodějů vyskytují pravidelně. Odehrávají se průměrně jedenkrát za jeden až dva měsíce. „V tomto případě to bylo sto dvacet litrů benzinu, což je ale extrém. Většinou zloději ujíždějí hned poté, co si naberou plnou nádrž,“ prozradil Matěj.
Také další pumpaři v kraji potvrzují, že se s podobnými situacemi setkávají. „Zažil jsem to už mnohokrát, ale můžu říct, že v poslední době máme od zlodějů docela klid,“ připustil třeba Václav Bryol z benzinky v Holešově.

Pumpaři nemají podle svých slov příliš možností, jak se zlodějům benzinu bránit. Je totiž nereálné, aby obsluha pumpy kontrolovala zvlášť každé auto. Také proto je na řadě stanic kamerový systém. Díky němu se alespoň v některých případech daří zachytit registrační značku auta, a usnadnit tak práci policistům.