Obvinění starším lidem nabízeli různé zboží včetně Jackpotu – kreditní karty s určitou finanční částkou. Poté od nich vylákali peníze a předali jim pouze část slíbeného zboží. Zbytek včetně Jackpotu už senioři nikdy neviděli. Kriminalisté muže zadrželi po souhlasu státního zástupce v Neratovicích, Mělníku a v Praze.

Koncem března úřadovali „šmejdi" v hotelu v Uherském Brodě. Na předváděcí akci přilákali seniory pomocí letáků ve schránce. Muži důchodcům předvedli zboží jako tlakový hrnec řízený počítačem, parní čistič, sadu kuchyňských hrnců, televizor, indukční desku a tablet. Poté si zrakem vytipovali devětasedmdesá­tiletého seniora, kterého podvedou. Po předvedení zboží lidem rozdali obálky s odměnou a jednotlivě si je volali k sobě. Před nimi obálky otevírali s tím, že bohužel zatím nikdo odměnu nevyhrál.

„Vytipovaného seniora zavolali až jako posledního. Tomu už ale oznámili, že má velké štěstí. Získal všechno zboží a Jackpot – 100 tisíc korun. Podmínkou ale bylo, že senior musí zaplatit 75 tisíc korun jako DPH. Devětasedmdesá­tiletý muž s touto nabídkou souhlasil. Nechal se podvodníky odvézt domů, kde jim předal 75 tisíc korun a podepsal smlouvu o prodeji zboží. Jenže na té byla uvedená pouze část tohoto zboží za částku 68 tisíc korun. Televizor, tablet a Jackpot v podobě peněz měl senior obdržet později," popsala podvod Milena Šabatová.

Tím samým způsobem byla podvedená i pětasedmdesá­tiletá seniorka, která se zúčastnila předváděcí akce v Uherském Hradišti. Žena přišla o 68 tisíc korun.

Povedená čtveřice se k činu přiznala. Muži potvrdili, že jejich cílem bylo vnutit seniorům nabízené zboží a Jackpotem je nalákat k podpisu smlouvy. Kriminalisty byli obviněni z trestného činu podvod, za který jim nyní hrozí až pětileté vězení. „Navíc jsou podezřelí z obdobné trestné činnosti, kterou páchali na dalších místech v České republice," dodala policejní mluvčí.