Soud ho uznal vinným z toho, že loni 9. března v Modré na Slovácku na parkovišti Hotelu u Velehradu přišel k autu podnikatele Karla Svobody z Mutěnic na Hodonínsku a dvěma ranami ze samopalu ho postřelil. Muži zachránila život jen včas přivolaná zdravotnická pomoc od personálu hotelu, kam stačil postřelený podnikatel dojít.

Kuta po celou dobu ale zapíral, že by kdy v Modré byl. „Nemám s tím nic společného. Nikdy jsem tam nebyl, ani jsem pana Svobodu neznal,“ tvrdil u soudu. Podle jeho verze byl ten den přát se svým synem matce k MDŽ.

Proti němu však mluvil samotný postřelený podnikatel. Ten si je dokonce jist, že Kutu někdo najal, aby ho zastřelil. „V ten den jsem měl schůzku s Jiřím Srbeckým. Tomu jsem půjčil čtyři a půl milionu korun. Po telefonu mě navigoval k hotelu, zůstal jsem stát na parkovišti a čekal na něj,“ vypovídal Svoboda.

Podle jeho slov najednou někdo otevřel dveře jeho auta a dvakrát na něj vystřelil. „Utrpěl průstřely hrudníku a paže, včetně dalších těžkých zranění. Navíc krvácel do dutiny břišní,“ vyjmenoval státní zástupce Roman Kafka.

Střelec pak nasedl do červené škodovky a ujel. Vůz i samopal dodnes policie nenašla. Podnikateli však po střelbě zmizely z auta dokumenty, které se týkaly dlužné částky. Srbecký navíc před časem zemřel. Podle policie se jednalo o sebevraždu.

Svoboda nevěděl, kdo na něj střílel až do loňského srpna. To se totiž Kuta objevil u něj doma v Mutěnicích. „Mluvil jsem s ním přes okno. Stál a vyhrožoval mi. Pak šel do auta a vytáhl malorážku. Já se schoval a zavolali jsme policii,“ vypověděl Svobodův syn Karel. Jeho otec si prý po této události uvědomil, že stejný muž byl i střelcem z Velehradu.

Proti Kutovi navíc svědčil i fakt, že na Svobodově autě byly nalezeny pachové stopy Kuty. Navíc i podle výsledků detektoru lži, kterému se Kuta podrobil, lhal muž například v otázkách, zda někdy byl v Modré, či někdy střílel na Svobodu. „Jednalo se o chladnokrevný, bezcitný a promyšlený čin. I když se nám nepodařilo prokázat motiv, kterým mohly být i peníze, bylo nutné uložit takový trest,“ okomentoval včerejší rozsudek soudce Radomír Koudela. Ten navíc muže poslal do vězení se zvýšenou ostrahou.

Rozsudek však není pravomocný. Kuta se totiž na místě odvolal. Podle jeho obhájce Ondřeje Adamce totiž nebylo jasně prokázané, že Kuta byl skutečně střelcem z Velehradu. Případ tak putuje k Vrchnímu soudu do Olomouce.

Jak se kauza vyvíjela si můžete přečíst vpravo nahoře v oddíle Související články