Bronislav Šabršula čelí podezření z jízdy autem v opilosti. Obviněn dosud nebyl, náměstek pro vnější službu Zlínské policie Jaroslav Vaněk ho však odpoledne dočasně sprostil výkonu služby vedoucího Územního odboru v Uherském Hradišti.

„Důvodně ho podezíráme ze spáchání závažného přestupku v dopravě, a sice odmítnutí podrobit se na výzvu policisty vyšetření, zda není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou," vysvětlila důvody krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Policisté našli Bronislava Šabršulu minulý čtvrtek spícího za volantem v Polichně u Luhačovic. Strážci zákona objevili vedoucího územního odboru policie v autě poté, co bylo na linku 158 oznámeno, že ve směru od Luhačovic na Uherský Brod kličkuje po silnici stříbrná octavie. Automobil měl během jízdy dokonce zavadit o protijedoucí nákladní vůz, díky čemuž si poškodil zpětné zrcátko.

Bronislav Šabršula popřel, že vůz odstavený částečně v silnici řídil, dechovou zkoušku i krevní testy na alkohol ale odmítl. Tvrdil, že byl jen spolujezdec a že auto řídila žena, jemu blízká osoba. Uvedl, že se se ženou nepohodl. Řidička prý poté zastavila vozidlo a odešla z něj. Šabršula si prý na místo řidiče přesedl poté, když zjistil, že automobil má rozbité zrcátko.

GIBS nyní bude prověřovat, zda policista automobil řídil, zda byl pod vlivem alkoholu a zda způsobil dopravní nehodu, při které jeho vozidlo přišlo o zrcátko.

Slováckému deníku se podařilo Bronislava Šabršulu v úterý dopoledne kontaktovat. „V pátek jsem byl v pracovní neschopnosti, ale dnes jsem normálně v práci. Až do vyřešení tohoto přestupku nevhodného parkování se k záležitosti zatím vyjadřovat nebudu, protože věřím, že se to vysvětlí. Pak k tomu budu případně činit nějaké další kroky," uvedl ještě před svým odvoláním z funkce. Pak už svůj telefon nezvedal.

Osmačtyřicetiletý Bronislav Šabršul pracuje u policie 28 let, 1. května 2009 se stal vedoucím územního odboru pro vnější službu Policie ČR v Uherském Hradišti. Své působení na této pozici přerušil na podzim 2012, kdy byl údajně odeslán na „studijní pobyt" na Krajské ředitelství Policie ČR ve Zlíně. Hned několik zdrojů blízkých policii Slováckého deníku tehdy potvrdilo, že za Šabršulovým odvoláním stál jeho nesouhlas s postupem krajského vedení policie ve Zlíně. Do čela hradišťské policie se vrátil až 3. ledna 2014, kdy o tomto kroku rozhodl sám ministr vnitra Martin Pecina.

Související Šéf hradišťské policie měl řídit opilý, test na alkohol odmítl