Podle krajské policie jde o jeden z nejrozsáhlejších zásahů co do počtu zadržených a stíhaných osob v jedné kauze, tak také co do počtu policistů. Při zátahu ve dnech 3. až 10. října zasahovalo téměř 400 policistů z krajského ředitelství a také ze zásahovek z Brna, Ostravy a Hradce Králové. „Za dobu existence našeho krajského ředitelství, tedy od roku 2010, je to počtem zadržených, obviněných i vazebně stíhaných nejrozsáhlejší zásah. Hodně jsme tím zasáhli drogovou scénu v rámci Zlínského kraje,“ vyzdvihl náměstek krajského policejního ředitele Jindřich Kučera.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Olomouckého kraje
Zeman nepojede do Zlínského kraje. Čunek mu cestu nechtěl zaplatit

Policisté zasahovali na několika místech Zlínského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Kriminalisté nakonec zadrželi celkem 32 osob. Dvacet šest z nich obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí desetiletý pobyt za mřížemi. Deset osob je stíháno vazebně,“ uvedl Petr Petrželka, vedoucí odboru obecné kriminality zlínské krajské policie.

Tyto zbraně by mohl v rukou Islámský stát.
Česká zbrojovka: Naše zbraně v rukou Islámského státu? Možná ty z dob socialismu

Obviněných je zatím 20 mužů a šest žen ve věku od 23 do 57 let. Při policejním zátahu bylo odhaleno celkem pět varen pervitinu. Podle Petra Petrželky je hlavní organizátor 44letý muž z Uherskohradišťska pro policisty „známá firma“, i když nebyl v minulosti stíhán. Hlavní organizátoři jsou stíhaní jako organizovaná skupina. Kolik drog tato skupina výrobců pervitinu vyrobila a prodala a o kolik peněz se tak obohatila, kriminalisté zatím neuvedli. „Čekáme na výsledky a závěry znaleckého zkoumání,“ vysvětlil Petr Petržela. Přiznal ale, že při zásahu byly u zadržených zajištěny finanční prostředky, v jaké výši však neuvedl. S touto trestnou činností se v poslední době kriminalisté setkávají nejčastěji na Slovácku.

Ilustrační foto.
Volby 2017: Víte komu dáte svůj hlas?