„Stydím se za některé obyvatele svého města. Kvůli nim máme z ostudy kabát," komentuje na sociální síti Facebook Jana Kačorová.

„Prý muslimové :) Svobodu nám vezmou naši mírumilovní a tolerantní křesťané," přidává svůj názor Sváťa Pulec.

Jirka Sucháčkuj se ptá, jestli úřad zruší dechovku, pokud si přijde stěžovat 300 lidí.

A komentářů přibývá. Někteří místní poukazují na to, že malá skupinka lidí ovlivňuje dění v jejich městě a většiny se nikdo neptal. „Proč si myslíte, že by farář měl zasahovat do dění v našem městě? Máme svobodu vyznání i právo rozhodovat sami za sebe. Koncerty zakazovali komunisti a teď to bude někdo jiný? Ne, nesouhlasím," komentuje další z obyvatel Klobouk na Facebooku.

KAPLAN: JE MI Z HUDBY TAKOVÝCH SKUPIN ŠPATNĚ

Místní kaplan František Ponížil připouští, že sám ke zrušení koncertu přispěl. „O plánovaném koncertu jsme mluvili na faře s farářem Karlem Janíčkem. On se pak šel slušně zeptat vedení kulturního domu na zmíněné kapely," popsal kaplan. Sám si na internetu poslechl píseň Píseň pro satana od skupiny Root, což je zhudebněná báseň Květy zla od prokletého básníka Charlese Baudleira. „Byl jsem znechucen. Je mi z hudby takových skupin špatně," přiznal. A je přesvědčený, že taková hudba nemá ve veřejném kulturním domě co dělat. „Hluk by se určitě šířil i za zavřené dveře na náměstí a je, si myslím, nevhodné," dodal.

Farář Karel Janíček dění v Kloboukách nekomentoval, je podle kaplana na zahraniční cestě.

KATOLICKÁ VEŘEJNOST SE OHRADILA PROTI POŘÁDÁNÍ PRODUKCE

Kritiku a vulgarity ovšem odnáší starostka města Eliška Olšáková. Právě ona totiž na popud stěžovatelů koncert v kulturním domě „nedoporučila". „Určitě za tímto krokem není výraz nedemokracie či jiné cenzury, jak se poukazuje na sociálních sítích a v médiích, ale respekt k velké komunitě lidí, která zde žije, pracuje a podílí se na životě ve městě," sdělila starostka Olšáková.

Považuje za legitimní, že se katolická veřejnost vyjádřila k projevu kapely Root, v jejíchž textech se šíří násilí, strach a nenávist, která se veřejně k satanismu hlásí, jejíž koncert je provázen rituály černé mše a ohradila se proti pořádání produkce ve veřejném kulturním domě.

V oficiálním prohlášení se město odvolává na četné žádosti a apely svých obyvatel pro zrušení koncertu. Jak velká skupina skupina stěžovatelů byla, ale starostka neřekla. Navíc stále dodává, že vlastně nic nezakázala, ale pouze požadovala po správci kulturního domu, aby koncert přesunul na jiné místo.

KONCERT SE NEPODAŘILO PŘESUNOUT NA JINÉ MÍSTO

To se šéfovi pořádající agentury Ivo Haragovi během čtrnácti dní sehnat nepodařilo. Ke kauze se moc vyjadřovat nechce. Odvolání koncertu je podle něj výsledkem vzájemné dohody. Ve Valašských Kloboukách pořádá jeho agentura Old-Hary Agency koncerty již mnoho let. Doposud bez problémů.

„V Kloboukách je 80 % křesťanů, vnímali to jako střet zájmů," snaží se nečeřit vodu. „Sál má kapacitu více než 700 lidí, předpokládáme, že na koncert by přišly tři čtyři stovky lidí," sdělil Deníku. Dodal, že kapela Törr hrála v Kloboukách letos na jaře a vše proběhlo bez potíží. Místním ale tentokrát vadila zejména Root.

Ve Valašských Kloboukách chtěli Törr pokřtít nové CD. „Budeme hledat za tento zrušený koncert v příštím roce náhradu v jiném okolním městě," uvedl za kapelu Radek Sladký.

Kapelu Root se nepodařilo zkontaktovat, na e-mail ani sms nikdo z nich nereagoval. Obě kapely však na svých stránkách zveřejnily prohlášení, že jejich koncert byl zrušen pod nátlakem vedení města.

Ohlasy, které vás mohou zajímatZdá se, že na valašskokloboucké radnici zbytečně panikaří. Satan dnes spíše řádí v korporátní sféře, finančnictví a vysoké politice. Tímto zákazem se v podstatě Klobouky staly součástí marketingu kapel, které dnes satanismus aktivně nepraktikují a které z logiky věci tuto tzv. kauzu využijí k další propagaci. Satanismus je jako termín něco tak širokého a složitě uchopitelného, že nelez přesně určit, o co v tomto případě konkrétně jde. Pro praktikující satanisty bude tato příhoda spíše úsměvná. Radnice se nyní zbytečně stane terčem posměchu. Možná, že pro mnohé je filozofie takových kapel strašidelná, ale není důvod je zakazovat. (Karel Balčirák, šéfredaktor renomovaného rockového magazínu Spark)

Znám ty kluky osobně, hrají už dlouhá léta, určitě nepotřebují někoho provokovat. Chtěli si užít koncert se svými fanoušky, to přece nemůže nikomu vadit. Přijde mi to velmi vtipné, že se v dnešní době takto něco zakazuje. Sám jsem přesvědčený, že koncert v uzavřeném sále, na který přijdou jen fandové daného žánru, nemůže nikomu uškodit. Řekl bych, že se dějí mnohem horší věci, tedy bych se tímto vůbec nezabýval. (Honza Toužimský, zpěvák kapely Arakain, muzikálový zpěvák)

Žádný zákaz nic nevyřeší, ať už se jedná o rasistické, blackmetalové nebo jiné kapely. Osobně se s těmito muzikanty znám, jsou to fajn kluci, zakázat jim koncert mi přijde až šílené. Zakazování koncertů mi přijde skutečně hloupé. Vedení měst by mělo mít nadhled, dokázat se na věci dívat objektivně a zvážit, jestli jsou stížnosti jednotlivců důvodné. Takto došlo k absolutnímu pošlapání svobody. Komu se to nelíbí, nemusí na takové koncerty chodit. (Pepa Michálek, televize Rebel TV a člen kapely Forest Jump)

Považujeme za naprosto nepřípustné, aby si v 21. století jakákoli veřejná instituce uzurpovala právo omezovat svobodu projevu umělcům či komukoli jinému, jen z důvodu iracionální nenávisti svých čelních představitelů či některých občanů. Pokud by jednotlivec či jejich skupina žádal zrušení takového koncertu z důvodu „šíření křesťanství", a bylo by mu vyhověno, nejspíš by nebylo pochyb, že se jedná o zásah do ústavních svobod těchto umělců. Stejně tak bylo nyní zasaženo do ústavních svobod členů kapel Törr a Root. Navíc si však, tolerováním jiné náboženské akce, obec přivlastnila právo dělat arbitra, který na základě emocí občanů dělí rovnocenná náboženství na legitimní a nelegitimní. To si, je-li veřejnou institucí sekulárního státu, nesmí dovolit. (Ateisté České republiky)

Chápu rozhořčení fanoušků obou skupin, ale musím zdůraznit, že město Valašské Klobouky, tedy rada ani zastupitelstvo, nevydalo žádné usnesení o zákazu konání koncertu dne 19.11.2016.
Jak vyplývá z vyjádření organizátora, snažili jsme se prostřednictvím provozovatele městského zařízení jednat o změně prostor pro jeho konání. Osobně jsem s panem Haragou nejednala, také nevím o tom, že by bylo panu Haragovi vyhrožováno. S agenturou je několikaletá velmi dobrá spolupráce. Považuji za legitimní, že se katolická veřejnost vyjádřila k projevu kapely Root, v jejíchž textech se šíří násilí, strach a nenávist, která se veřejně k satanismu hlásí, jejichž koncert je provázen rituály černé mše a ohradila se proti pořádání produkce ve veřejném kulturním domě. Bohužel každé rozhodnutí je jednou stranou vnímáno pozitivně a druhou velmi opovržlivě, to je realita. (Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky)

Autor: Marcela Kaniová