Zlínský deník o plánech pošty, které ale tehdy magistrát označoval za téměř nereálné, v listopadu loňského roku informoval jako první. Důvody, které k plánům na přesun do jiné lokality poštu přiměly se přitom nezměnily. „Pobočka sídlí v budově, která nám nepatří, tedy jsme v nájmu u společnosti MEI Properties a.s.. Nájem, který platíme je velmi vysoký a z tohoto důvodu zvažujeme, zda se nepřestěhujeme do jiného objektu," sdělila vloni mluvčí České Pošty Marta Selicharová.

Společnost už dnes také ví, kam budou nově od 1. dubna příštího roku lidé docházet za poštovními službami. „K tomuto datu stěhujeme oboje – depo i pošta budou zvlášť, ale ve stejné oblasti poblíž Krajského úřadu ve Zlíně," uvedl včera pro Zlínský deník mluvčí pošty Ivo Mravinac. Podle něj se stěhování provozu pobočky ani klientů nijak zásadně nedotkne. „Nová zlínská jednička však projde rekonstrukcí během následujících měsíců, kdy bude současná pošta Zlín1 plně funkční," ujistil. Přemístění pobočky příliš nerozveselilo magistrát. Primátor Zlína Miroslav Adámek včera netajil zklamání. „Je to nepříjemná zpráva, nicméně rozhodnutí České pošty nemůžeme nikterak ovlivnit," posteskl si primátor. Novou adresu hlavní pošty, kterou najde v areálu bývalého Svitu, vnímá hlavně jako určitou ztrátu komfortu pro obyvatele města. „Za současného stavu měli obyvatelé města důležité úřady jako magistrát a poštu hned vedle sebe," zmínil Adámek s tím, že od dubna příštího roku bude docházení mezi těmito institucemi komplikovanější. Rozhodnutí pošty ale městu nezbývá než akceptovat. Zejména starší lidé ale neskrývají rozpaky na přesunem pobočky. Sedmdesátiletému Karlu Vybíralovi přijde novinka zcela neskutečná. „Nevěřím tomu. Pošta patří do centra a centrum je podle mě ohraničeno náměstím," domnívá se. Dodal, že by to bude pro obyvatele Zlína znatelná změna, na níž by si ale snad rychle zvyknou.

Vedení pošty ale lidem slibuje vyšší komfort, který se jim v nové budově nabídne. „Počítá se s novými technologiemi a vlastní design vybavení už bude podle nejmodernějších poštovních poboček v zemi," nastínil plány mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Přípravy na otevření nové pošty Zlín1 budou trvat měsíce. První klienti ji navštíví k prvnímu dubnu. „Pro přemístění posledních detailů se pravděpodobně využije víkend před otevřením pobočky u krajského úřadu, tedy ve dnech, kdy má současná pošta kratší otevírací dobu," upřesnil Mravinac. Společnost má dle jeho slov přitom se stěhováním velkých poboček již zkušenosti. Dokonce i s tou zlínskou, i když ne na takovou vzdálenost. „V roce 1987 se tehdy ještě pošta Gottwaldov1 stěhovala z radnice do nového objektu, kde je doposud," doplnil. Nová pobočka hlavní zlínské pošty bude již v moderním stylu „pošt budoucnosti", který firma zavedla pro rekonstrukce stávajících a stavby nových pošt v roce 2010. Tím se pyšní například jedna z menších poboček v Nivnici na Uherskohradišťsku.