VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

5.5.2014
SDÍLEJ:

Irská kuchyně: masový koláč.Foto: DENÍK/archiv

Jednou z vyhlášených irských specialit je Shepherd´s pie neboli pastýřův koláč. Tento tradiční pokrm pravděpodobně vznikl přímo v Irsku a rozšířil se do dalších zemí, populární je po celé Velké Británii. Pokud zrovna neholdujete dezertům, nebojte, není sladký. A dokonce je v něm maso.

Jak na něj? Mleté osmažte na pánvi do hněda. Přidejte nakrájenou mrkev, cibulku a koření. Směs zaprašte trochou mouky, zamíchejte a několik minut pražte. Poté zalejte vývarem a nechte asi půl hodiny dusit. Mezitím si oloupejte, nakrájejte a uvařte brambory. Slijte vodu a brambory pořádně rozmačkejte. Přidejte máslo a mléko, mírně osolte a opepřete, přidat můžete koření dle chuti. Vytvořte řídkou kaši. Jakmile vám maso změkne, slijte přebytečnou tekutinu nebo ji nechte odpařit na pánvi. Směs poté rovnoměrně rozprostřete na dno pečící misky. Překryjte bramborovou kaší, uhlaďte, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékejte na dvě stě stupních 45 - 60 minut, dokud není povrch dozlatova upečen. Spláchněte sklenicí dobrého, nejlépe irského piva. Dobrou chuť aneb enjoy your meal!

Ingredience: půl kila mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí) kilo brambor, jedna větší cibule, dvě lžíce mouky, dvě lžíce másla, 2 deci vývaru (lze užít masox), 2 deci mléka, dvě mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.), rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl, strouhaný sýr na zapečení. (kap)

Autor: Redakce

5.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Takhle to vypadá, když mají policisté den blbec.
AUTOMIX.CZ
45

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

Jakub Mareš (vlevo). Ilustrační foto.

Posila Slovanu Mareš si odbude premiéru doma před rodinou

AKTUALIZUJEME

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Ostrožské Lhotě přijedou k sedmdesátinám popřát legendy Slovácké Slavie

Velká sláva se chystá na sobotu 24. června v Ostrožské Lhotě. Místní klub bude slavit 70. výročí od svého založení.

Audit Deníku: Žluté vlaky už do Starého Města zajíždět nebudou

Zlínský kraj – RegioJet, Leo Express, Arriva plus České dráhy. Cestování po železnici nabízejí ve Zlínském kraji tři soukromé společnosti a jedna státní. Kvalita přepravy se po-dle osobností, které odpovídaly v auditu Deníku, jednoznačně zlepšila.

Lidi, bavte se! vzkazuje Pavel Hoftych

Premiéru Česko-slovenského superpoháru si v pátek v podvečer na uherskohradišťském stadionu nenechají ujít ani fotbalové osobnosti a persony regionu, které jej budou buď na místě, nebo vzdáleně prostřednictvím televize pečlivě sledovat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies