VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

5.5.2014
SDÍLEJ:

Irská kuchyně: masový koláč.Foto: DENÍK/archiv

Jednou z vyhlášených irských specialit je Shepherd´s pie neboli pastýřův koláč. Tento tradiční pokrm pravděpodobně vznikl přímo v Irsku a rozšířil se do dalších zemí, populární je po celé Velké Británii. Pokud zrovna neholdujete dezertům, nebojte, není sladký. A dokonce je v něm maso.

Jak na něj? Mleté osmažte na pánvi do hněda. Přidejte nakrájenou mrkev, cibulku a koření. Směs zaprašte trochou mouky, zamíchejte a několik minut pražte. Poté zalejte vývarem a nechte asi půl hodiny dusit. Mezitím si oloupejte, nakrájejte a uvařte brambory. Slijte vodu a brambory pořádně rozmačkejte. Přidejte máslo a mléko, mírně osolte a opepřete, přidat můžete koření dle chuti. Vytvořte řídkou kaši. Jakmile vám maso změkne, slijte přebytečnou tekutinu nebo ji nechte odpařit na pánvi. Směs poté rovnoměrně rozprostřete na dno pečící misky. Překryjte bramborovou kaší, uhlaďte, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékejte na dvě stě stupních 45 - 60 minut, dokud není povrch dozlatova upečen. Spláchněte sklenicí dobrého, nejlépe irského piva. Dobrou chuť aneb enjoy your meal!

Ingredience: půl kila mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí) kilo brambor, jedna větší cibule, dvě lžíce mouky, dvě lžíce másla, 2 deci vývaru (lze užít masox), 2 deci mléka, dvě mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.), rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl, strouhaný sýr na zapečení. (kap)

Autor: Redakce

5.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vedoucí fyzioterapeutka Kroměřížské nemocnice Pavla Zemanová

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Na lep podvodníkovi skočila mladá žena pracující v prodejně koberců v Uherském Brodě. Přišla o devět tisíc korun.
2

Podvodník vylákal z prodavačky devět tisíc korun. Neznáte ho?

Primář Bartoník: Neurologie je v současnost velmi dynamicky se rozvíjející obor

ON-LINE ROZHOVOR BYL UKONČEN / Primář neurologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jan Bartoník odpovídal na dotazy čtenářů Deníku

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Po neznámé ženě, která si na základě padělaných receptů vyzvedla léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrá v těchto dnech policie. První případ se stal 20. června v 16.30 hodin v lékárně v Komenského ulici.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dožínkový průvod v Dolním Němčí povede hospodář František Ježek

V pořadí 12. dožínkové oslavy uspořádají v sobotu 19. srpna v Dolním Němčí. Průvod ženců, žneček, cepařek a dalšího vesměs krojovaného dožínkového doprovodu, včetně drobotiny, má sraz v 15 hodin v areálu zemědělské společnosti Agro Okluky s tím, že se o půl hodiny později procesí vydá za doprovodu dechové hudby Dolněmčanka pro hospodáře.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení