VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

5.5.2014
SDÍLEJ:

Irská kuchyně: masový koláč.Foto: DENÍK/archiv

Jednou z vyhlášených irských specialit je Shepherd´s pie neboli pastýřův koláč. Tento tradiční pokrm pravděpodobně vznikl přímo v Irsku a rozšířil se do dalších zemí, populární je po celé Velké Británii. Pokud zrovna neholdujete dezertům, nebojte, není sladký. A dokonce je v něm maso.

Jak na něj? Mleté osmažte na pánvi do hněda. Přidejte nakrájenou mrkev, cibulku a koření. Směs zaprašte trochou mouky, zamíchejte a několik minut pražte. Poté zalejte vývarem a nechte asi půl hodiny dusit. Mezitím si oloupejte, nakrájejte a uvařte brambory. Slijte vodu a brambory pořádně rozmačkejte. Přidejte máslo a mléko, mírně osolte a opepřete, přidat můžete koření dle chuti. Vytvořte řídkou kaši. Jakmile vám maso změkne, slijte přebytečnou tekutinu nebo ji nechte odpařit na pánvi. Směs poté rovnoměrně rozprostřete na dno pečící misky. Překryjte bramborovou kaší, uhlaďte, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékejte na dvě stě stupních 45 - 60 minut, dokud není povrch dozlatova upečen. Spláchněte sklenicí dobrého, nejlépe irského piva. Dobrou chuť aneb enjoy your meal!

Ingredience: půl kila mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí) kilo brambor, jedna větší cibule, dvě lžíce mouky, dvě lžíce másla, 2 deci vývaru (lze užít masox), 2 deci mléka, dvě mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.), rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl, strouhaný sýr na zapečení. (kap)

Autor: Redakce

5.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Policejní potápěči vytáhli z rybníčku v Bílovicích tělo čtyřicetiletého utonulého muže z jedné obce na Uherskohradišťsku.

Ze zámeckého rybníčku v Bílovicích vytáhli utonulého muže

Ředitel Muzea J. A. Komenského Miroslav Vaškových ve své kanceláři.
3

Dny Komenského startují našlapanou sezonu v muzeu Učitele národů

Hasiči i dobrovolníci pomáhali s očistnou kúrou letounů

V rámci třetího ročníku dobrovolnické Akce U aneb Velké umývání dorazilo v sobotu a v neděli do Leteckého muzea Kunovice, pobočky Slováckého aeroklubu, 160 dospělých i dětí, aby s pomocí kartáčů rýžáků, hader, smetáků, mopů, lopatek a čisticích prostředků pomohli s údržbou 22 historických leteckých exponátů.

AKTUALIZOVÁNO

Hattrick dokonán. Valašskou rallye opět ovládl Kopecký. Zcela suverénně

Valašsko - Splnil roli favorita. Jan Kopecký suverénně ovládl 36. ročník Valašské rallye a úspěšně vstoupil do sezony mistrovství České republiky. Úřadující domácí šampion ovládl klání na Valašsku stylem start - cíl a druhého Pecha porazil o více než minutu.

Kulturní dům v Sadech byl výkladní skříní vína

Uplynul bezmála rok a členové spolku Vinaři Sady, vítali v sobotu širokou veřejnost na své tradiční výstavě vín. První lahve s 478 vzorky bílých, červených a rosé vín, otevřeli nalévači úderem 16. hodiny.

Zlaté medaile v dětském aerobiku zamířily do ZŠ Kunovice a DDM Šikula

V tělocvičně uherskohradišťské základní školy UNESCO byl v sobotu ten nejsprávnější čas k uspořádání k uspořádání oblastní soutěže dětských družstev s názvem Aerobik nás baví.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies