Spolek Jižní Valašsko zde uspořádal akci s názvem Nádraží – Češi ve světové válce. Bohatý kulturní program, stylový jarmark a především vojenské ukázky z dob první světové války. To vše přilákalo v sobotu do Klobouk tisícovku zvědavců.

Okolí kolejiště se proměnilo v nádraží c.k. státních drah. Místem se promenádovali vojáci v uniformách císařského Německa, carské armády, Rakousko-uherské armády, legionáři i Kubáňští kozáci. Kromě módní přehlídky uniforem a dobových kostýmů, přitahovala největší pozornost bojová ukázka přepadení vlaku.

Historický vlak napadlo ruské vojsko a za ohlušující střelby se strhla bitva o historické vagony vlaku, který bránili vojáci Rakousko-Uherska. Asi čtvrt hodinovou ukázku odměnil přihlížející dav bouřlivým potleskem.

Interaktivní výstava na téma dinosauři ve zlínském Zlatém jablku.
Zlatým jablkem se o víkendu opět prošel oživlý dinosaurus

Své nadšení neskrýval ani Zdeněk Haken, který přijel do Klobouk až z Nového Jičína. „Tyto akce vyhledáváme a máme je rádi. Válečné bitvy se nám moc líbí. Přijel jsem tady s celou rodinou i s dětmi,“ vylíčil Haken. Doplnil, že dětem střelba nevadí a jsou na ni zvyklí. Na podobné akce jezdí odmalička.

Kostýmy na módní přehlídku přijela obdivovat Marie Šiltová z Valašských Klobouk. Ocenila zachovalost a stáří předváděných modelů. „Člověk to vidí jen v televizi, když se s tím setkáte naživo, je to zážitek,“ pochvalovala si Šiltová. Ocenila snaživost pořadatelů a jejich zájem o historii. Dokonce jim poskytla do připravené výstavy dobové fotografie.

„Můj pradědeček bojoval v první světové válce. Je dobře, že se na tyto doby nezapomíná a občas si je, i padlé vojáky, kteří byli třeba z nedaleké Smoliny, připomeneme u takových akcí,“ podotkla další místní obyvatelka Dagmar Kubišová. Obě návštěvnice se shodly na tom, že celý program dokonale dokreslovala a do starých časů vtahovala dobová hudba znějící nepřetržitě z reproduktorů.

Pálenice v Novém Hrozenkově. Na snímku Petr Vašek. Ilustrační foto.
Valaši zapláčou, mizerná úroda letos pálení nepřeje

Vzbudit zájem o předky a dokázat, že válka nebylo něco cizího. To byl hlavní záměr pořadatelů ze Spolku Jižní Valašsko, který shrnul šéf spolku Miroslav Maňas. „V každé okolní vesnici zemřelo moc lidí. Zůstalo po nich jen jméno na pomníku. Chci, aby si každý uvědomil, že se to týkalo i jeho domu, jeho dědečků a pradědečků. Nedokážeme si uvědomit, že máme svobodu,“ upozornil Maňas.

Přesunout se v čase na východní frontu a vtáhnout diváky do roku 1915 dokonale zvládlo asi osmdesát členů klubů vojenské historie. Přijeli z celé republiky i ze Slovenska. „Jsou tady nadšenci z klubů z Brna, Liberce, Mladé Boleslavi a dokonce z Plzně,“ vyjmenoval Miroslav Maňas.

Prozradil, že tuto akci připravoval od listopadu loňského roku. „Nejtěžší bylo oslovit kluky kvůli termínu. A pak ještě to papírování a spousta povolení k tomu, aby mohl přijet historický vlak,“ posteskl si Maňas.

Pořádání podobných akcí ale nevzdává. Už na příští rok chystají ve spolupráci s městem program k oslavě devadesáti let dráhy.

Ilustrační foto.
Známá firma objednávala u strážníků tank