Zákaz se týká pouze pohybu v lesích, na polích a polních cestách. Nevztahuje se na obydlí či třeba příjezdové cesty. „Je to škoda. Ráda chodím s dětmi do lesa, máme ho blízko. Procházkám je zřejmě konec. Snad budou opatření k něčemu dobrá, jinak by to zřejmě nedělali. Hlavně ať se nákaza nerozšíří dál,“ uvedla Božena Zavadilová z Lukova, která má pásky se zákazem vstupu na dosah. O zákazu se dozvěděla ve středu ráno v rozhlase. S houbařením ve svém okolí má utrum Stanislav Januška, který bydlí kousek od nákazového pásma. „Naštěstí stejně hřiby nerostou, takže co bych teď do lesa chodil? A když nemůžu jít na trávu na jedné straně, tak půjdu na druhou. Tam už nebezpečné pásmo není,“ přemítá Stanislav Januška.

Útulek pro zvířata v nouzi ve Zlíně-Vršavě je jako v kleštích. Jelikož je v bezprostřední blízkosti lesa, na který se vztahuje zákaz, musel zarazit venčení psů, a to už minulý týden.

Elektrické ohradníky by měly zabránit migraci prasatům nakaženým africkým morem prasat. Ohradníky dnes začali pracovníci najaté firmy instalovat v úseku Zlín-Fryšák.
Od středy začne platit zákaz vstupu do oblasti zamořené Africkým morem prasat

„V našem okolí teď není možné jít někam s pejskem na procházku. Všude jsou lesy nebo cyklostezka, na kterou stejně nesmíme. Naštěstí tu máme velký travnatý výběh, kde průběžně psy pouštíme. Máme jich tu ale na sedmdesát, takže to není žádná hitparáda,“ vysvětlila vedoucí zařízení Eva Drozdová. Případní zájemci o adopci pejska se tak s ním mohou projít jen po útulku a strávit s ním nějaký čas.

Na dodržování zákazu dohlížejí policisté. „Mají za úkol se častěji pohybovat u míst, které jsou v nákazovém pásmu,“ konstatoval policejní mluvčí Petr Jaroš.

Cyklostezka je brána jako veřejná komunikace a smyslem zákazu vstupu nebylo omezovat provoz na komunikacích, ale pouze v lesích a na loukách, doplnila mluvčí kraje Renata Janečková. „Proto je provoz na značených cyklostezkách povolen, je však zakázán vstup do lesů a luk,“ dodala.

Ilustrační foto
Africký mor potvrdili veterináři u 82 prasat