Na začátku tohoto roku došlo ke spojení dvou olomouckých společností, které se zaměřují na vývoj a výrobu zdravotnické a laboratorní techniky.

Své síly spojují Trystom a Medkonsult medical technology.

„Akvizice zefektivní činnost obou našich týmů. Cílem je především posílit další vývoj a samozřejmě také rozšířit naše produktové portfolio," vysvětluje Marek Švarc, ředitel společnosti Trystom, hlavní důvody propojení obou firem.

Výzmaní hráči na trhu

Obě společnosti se už více než dvacet let zabývají vývojem zdravotnické techniky a patří na tomto specifickém trhu k významným hráčům.

Trystom se dále kromě zakázkového vývoje a výroby laboratorních a zdravotnických přístrojů specializuje také na průmyslovou automatizaci a robotizaci.

Medkonsult medical technology se před časem oddělila od společnosti Medkonsult, kde tvořila pod odborným vedením doc. Františka Záťury samostatnou divizi dlouhodobě se zabývající vývojem a výrobou specializovaných technologií pro urodynamická vyšetření.

Kdokoliv z nás se tak může se jménem této olomoucké společnosti setkat při odborných vyšetřeních na vybraných lékařských pracovištích.

Společnosti Trystom a Medkonsult přitom už dříve tradičně kooperovaly, takže sloučení bylo jen logickým a přirozeným vyústěním předchozího vývoje.

„Společnost Medkonsult, resp. její divize urodynamiky a následně MMT (Medkonsult medical technology pozn. redaktora) byla více než dvacet let spolehlivým a významným partnerem naší společnosti. Trystom navrhoval a dodával mechanickou část přístrojů, kterou Medkonsult kompletoval do funkčního celku, doplňoval elektronikou a vlastním softwarem. Nynější spojení je tedy přirozené a oboustranně výhodné," komentoval vývoj Marek Švarc.

Spojení firem přinese ekonomičtější provoz a následně i větší možnosti investic do dalšího rozvoje.

K rušení pracovních pozic nedojde, naopak, díky akvizici dojde v dohledné době k rozšíření a posílení jak vývojového týmu programátorů, tak obchodního úseku.

Uplatnění pro konstruktéry i řemeslníky

V Trystomu a MMT vzniká laboratorní a zdravotnická technika od prvního do posledního šroubku.

Na počátku je vždy komunikace se zákazníkem a podrobná specifikace zadání.

Ve firmě je pak připraven návrh technického řešení, následuje konstrukce, výroba, montáž a výsledkem je hotový produkt.

Takový proces vyžaduje dokonalou souhru mezi konstrukčním týmem, programátory i montážními pracovníky.

Olomouc jako univerzitní město s prestižními odbornými pracovišti přírodovědecké či lékařské fakulty je ideálním sídlem pro firmy, které se věnují vývoji inovativních technologií.

Trystom a Medkonsult medical technology patří mezi nejlepší. A to nejen v České republice, ale i v celosvětovém měřítku.

Právě zde mohou najít uplatnění zkušení odborníci, stejně jako kreativní a spolehliví konstruktéři či řemeslníci. 

(zem)