„Ve středu v noci jsme dovezli z mořského akvária zoo v Arnhemu v Holandsku dospělou samici, kterou akvaristé ihned umístili do našeho druhého největšího akvária v pavilonu šelem. Společnost jí dělají tři siby atlantské a několik dalších ryb," zvala minulý týden k akváriu mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková.

Samička tohoto mořského predátora ze skupiny paryb okamžitě upoutá pozornost modrými skvrnami, kterými je nepravidelně poseta hřbetní strana těla.

Jako každý rejnok má navíc tělo zakončeno dlouhým ocasem s jedovým ostnem, který v případě ohrožení zabodne do nepřítele a do jeho těla vypustí jed.

Nový přírůstek se narodil před čtyřmi lety v Oceánáriu Lisabon. Od února 2013 pobývala samice v Arhemu, kde se jí narodilo deset mláďat. Na doporučení koordinátora pak byl tento zástupce druhu vyskytujícího se především v teplých mělkých vodách kontinentálního šelfu převezen do Olomouce.

Vylepšené akvárium

„U nás tvoří úžasný doplněk v akváriu rekonstruovaného v loňském roce," lákala mluvčí Břečková.

Zoo během rekonstrukce akvária zatraktivnila podívanou na mořský svět, když původní vypouklé sklo nahradila rovným, které nabízí kvalitnější obraz unikátní podvodní divočiny.

„Vnitřní prostor nádrže je kompletně opraven, aby unesl nápor velkého objemu slané vody dostatečně dlouhou dobu. Vrchní část umožňuje pronikání přirozeného světla, a výrazně tak zlepšuje podmínky pro pozorování života pod hladinou," popisovala Břečková investici do vyhledávané expozice.