Ministr vnitra také tvrdí, že systém kvót je mrtvý a není řešením migrace. Při své nedávné cestě po Zlínském kraji jej překvapilo, jak je v něm vyostřená předvolební kampaň.

Ministr vnitra Milan Chovanec pro Deník: „To, co je tady na Zlínsku, jsem nikde jinde neviděl."

Jak si osobně vysvětlujete, že po výbuchu prvního vrbětického muničního skladu explodoval i sklad druhý? Připomeňme, že to bylo v době, kdy byl celý areál už pod přísnou kontrolou. Potrestali jste za to někoho z řad policie? A v jaké fázi je vyšetřování?

Vycházím z názoru odborníků, kteří říkají, že tam asi zafungoval lidský faktor. Někdo pravděpodobně prošel hlídkami policie a vyhodil sklad do povětří. Areál je velmi rozsáhlý a policie ho nemůže uhlídat celý. Pokud se někdo rozhodl tam vstoupit, vyhnul se policii, navíc mohl znát areál velmi dobře, tak se mu pravděpodobně povedlo sklad vyhodit do vzduchu. Já k tomu nemám žádné bližší informace, vyšetřování stále probíhá. Policie však ještě nemůže vyšetřovat v samotném místě výbuchu, tam zatím nemohou vyšetřovatelé vstoupit.

Až se policie dostane přímo do epicentra výbuchu a bude schopna definitivně vyšetřit, co se tam stalo. Chápu, že to je velmi zdlouhavé, ale takový výbuch nemá v České republice obdoby.

A jak dlouho potrvá, než se dostanou lidé na své pozemky, na které kvůli nedokončenému odstraňování možné munice nemohou?

Dnes jsem byl na schůzce se zlínskými policisty informován, že v řádu několika dní posunou plot, a zmenší tak hlídaný prostor. To je pro lidi dobrá zpráva, protože půjde o prostor o několika hektarech.

Na jižním Valašsku se hodně mluví o tom, že se do areálu opět zbraně i munice vrátí. Jaké máte s touto lokalitou plány?

Pan premiér dal veřejný příslib, že se munice do Vrbětic už nikdy nevrátí. Otázka je, kdy bude celý areál dekontaminován a výbušniny budou odvezeny. Mám na mysli zbytky munice, tedy střepy, protože veškerý materiál je ze skladů odvezený pryč a vracet se tam nebude. Sklady jsou v majetku státního podniku, který podléhá Ministerstvu obrany. V minulosti sklady provozovaly privátní subjekty na základě nájemních smluv. Armáda tyto sklady nepotřebuje, má dostatečné kapacity v jiných krajích.

A co pak s touto lokalitou?

Na místě je debata s krajem a s obcemi, jaké využití si představují. Ale určitě už to nebudou muniční sklady. Alespoň ne za této vlády. Byť si nemyslím, že vlády, které přijdou po ní, by se rozhodly jinak.

Přesto, máte už nějaké konkrétnější plány, návrhy, co by tam mohlo být?

S panem premiérem jsme to diskutovali přímo zde na kraji i se zástupci dotčených obcí zhruba před rokem. Myslím, že jsme o tom hovořili v době, kdy odjížděl poslední kamion s municí z Vrbětic. Je otázka, jestli by obce nebo kraj měly zájem na převzetí areálu pro své vlastní potřeby. V této věci od nich zatím nemáme závazné stanovisko. Chápu, že v době, kdy není jasné, ke kterému datu bude prostor definitivně dekontaminován, nelze ani takové stanovisko očekávat. Na druhou stranu jak obce, tak ani kraj nevyloučily, že by o ten areál v budoucnu zájem měly.

Viděl jste je nebo byl jste v blízkosti těch epicenter?

Byl jsem tam dvakrát, byl jsem se podívat, jak nejblíže mi pyrotechnici dovolili. Zbytků munice je tam opravdu hodně. Navíc jsou tam různé vodní plochy, je tam les. Samozřejmě že za těch několik let vyrostly i keře, které vše zakrývají. To znamená, že se to bude muset všechno vysekat, vypustit rybníky, najít veškeré zbytky munice a teprve potom bude možné areál užívat. Bude to dlouhé a bude to i drahé.

Nejčastěji v posledních dvou letech řeší veřejnost otázku migrace. Pokud Turecko otevře hranice, není zdaleka vyloučeno, že i ČR zasáhne uprchlická vlna. Jsou i ve Zlínském kraji podle nějakého plánu místa, kde by mohli běženci najít útočiště?

Případná další migrační vlna by se neměla v nějakém větším rozsahu dotknout České republiky, i když Turecko na základě „nedohody" s Evropskou komisí v listopadu zjistí, že víza pro Turky zrušená nebudou. To znamená, že nebude existovat bezvízový turistický tříměsíční styk. Pokud by Turecko umožnilo syrským a jiným běžencům vstup do Evropy, je tady už řada bariér. Bariéra je na makedonsko-řecké hranici, další jsou postupně po celé této trase, ať je to v Srbsku, nebo v Bulharsku. Maďarsko mezitím postavilo plot. Do cesty případného migračního toku se tedy postavilo několik překážek a situace by nebyla tak dramatická, jako jsme ji zažili v minulosti.

Takže podle vás se v České republice nemáme obávat toho, že nás zaplaví vlna migrantů jako například v sousedních zemích, že je zkrátka podle systému kvót budeme muset přijmout?

Česká republika avizovala, že je proti povinným kvótám, proti systému jako takovému. Nelze držet migranty na území státu, kde prostě nechtějí být. Ze zkušeností se záchyty nelegálních migrantů na našem území víme, že téměř v pětadevadesáti procentech chtějí do Německa. To znamená, že systém kvót je mrtvý. To už uznává i Evropská komise a i Německo ústy paní Merkelové konečně dospělo k názoru, že to není cesta k řešení. Já si nemyslím, že Česká republika by měla očekávat příliv velkého množství migrantů. Nás by se mohla týkat migrace z Ukrajiny a na takovou situaci máme připraveny typové plány.

Plán na ukrajinskou migrační vlnu? Přiblížíte nám to?

Taktické plány jsou vypracovány pro případ vzedmutí velké migrační vlny z Ukrajiny. Podle odhadů našich expertů by mohly přijít až desítky tisíc Ukrajinců. Mají tady rodiny, známé, znají Českou republiku. Tito lidé mají ambice tady zůstat a integrovat se. Byla by to zcela odlišná situace od migrantů ze Sýrie, Afghánistánu a z dalších zemí, kteří chtějí prostě do zemí, jako je Švédsko, Německo nebo Rakousko. Naprosto bezproblémová byla například integrace volyňských Čechů.

Právě jsme u finiše předvolebního boje. Jako místopředseda strany jste spoluzodpovědný za volební výsledek v krajských volbách. Myslíte si, že původní horká aspirantka na post lídra Alena Gajdůšková by měla větší šanci na úspěch než nynější jednička pan Navrátil?

Myslím, že pan Petr Navrátil je kvalitní politik a sociální demokraté v tomto kraji o něm rozhodli. Já mu přeji úspěch. Musím říct, že když jsem dnes vaším krajem projížděl, zaznamenal jsem velmi vyostřenou předvolební kampaň. Protože tolik billboardů, plakátů a různých dalších politických upoutávek jako na Zlínsku jsem nikde jinde neviděl.

V ČR roste počet držitelů zbraní. Nehrozí nám, že budeme stále více ohroženi těmi, kteří svou zbraň použijí proti nevinným? Podobně jako v Brodě? Jsou podmínky pro získání zbrojního průkazu dostatečně přísné?

Po tragédii v Uherském Brodě jsme začali se změnou legislativy. Obě dvě smutné události, ať to byly Vrbětice, nebo Uherský Brod, přinesly poměrně rozsáhlou změnu. Ve Vrběticích výbuchy znamenaly, že se měnila poměrně rozsáhle legislativa právě k možnosti skladování a držení zbraní a munice, a licence, které opravňují se zbraněmi a municí nakládat. Směřovalo to nejen k policii, ale i k armádě a báňskému úřadu, který rozhoduje o držitelích výbušnin. Uherský Brod také znamenal změnu legislativy, my jsme teď zrovna v legislativním procesu měnili – a to říkám znovu i s ohledem na Uherský Brod – některé parametry zákonů. Policie má například od srpna právo vstoupit do obydlí občana, který drží legálně zbraň a jsou vážné pochyby o jeho duševní způsobilosti. To v minulosti nebylo možné.

Co ještě se změní v souvislosti se zákonem o držení zbraní?

Co se teď mění, jsou další parametry zákona. Český zákon o držení zbraní k získání zbrojního průkazu je z mého pohledu jeden z nekvalitnějších v Evropě. Je vyvážený, ale i přísný. Podle mne je ten zákon velmi dobrý a byla by škoda ho měnit. To, co mě osobně velmi mrzí, jsou ambice Evropské komise odzbrojit občany, sebrat jim desítky, možná i stovky tisíc zbraní. Poslední připomínka: stát Izrael je z tohoto pohledu velmi takzvaně přezbrojen. Zbraně slouží občanům na jejich vlastní obranu a ochranu. A odzbrojovat lidi, kteří si plní zákonné povinnosti v době nebezpečí, je hloupost.