Atmosféru přímo na ostrovech pro Kroměřížský deník okomentovala naše bývalá redaktorka Daniela Zedníčková, která momentálně ve Velké Británii, konkrétně v Londýně pracuje.

„Nejvíc se lidé aktuálně obávají období voleb, které celou zemi čekají," míní.

V ulicích britské metropole podle ní viditelně posílily hlídky policistů. Lidé v Anglii včetně turistů si ale podle ní nechtějí nebezpečí moc připouštět.

„Přemýšlet o tom, že se něco znovu stane, to bychom pak nevyšli nikam," krčí rameny novinářka působící v Anglii.

Své pocity popsal pro Deník také Leon Katz, čtyřicátník, který žije v Oxtedu v hrabství Surrey.

"Jsem z toho velmi smutný, o to víc, že byl útok zaměřený na nevinné děti, které následně zemřely, nebo byly vážně zraněny. Bohužel vás to donutí být mnohem opatrnější, když se pohybujete na veřejném prostranství, ale zároveň nechcete, aby tito lidé svým protiprávním jednáním vyhráli," říká.

Útočník byl podle něj pravděpodobně svedená, ztracená duše a je třeba se vypořádat s lidmi, kteří za tím stojí.

"V současnosti jsou ale naše zákony tak slabé, že i když víte o někom, kdo by v budoucnu mohl provést něco špatného, příslušné orgány jej nemohou zatknout dokud není příliš pozdě a lidé netrpí!" zlobí se Angličan.

Připadá mu strašné, že v dnešní době s možnostmi cestování a stěhování se po celém světě tito lidé zvolí Anglii i s její svobodou názoru a rozsáhlými, smíšenými kulturními možnostmi, především co se týče náboženství, a vyberou si přitom kritizování víry a názorů ostatních lidí.

"Lidé, na které byl útok zamířen, měli naprosté právo na to, co dělali, a to naprosto nevinně. Ti, co za tím stojí, jsou barbaři. Pokud tak naříkají kvůli naší víře a zákony se jim nelíbí, nemají tu žít, nebo sem jezdit, mají jít do země, která jejich víru podporuje," říká Leon Katz.

Dodává, že teroristé radši rozpoutají válku, než aby s tím přestali, ale válka je vlastně možná právě to, co chtějí.

"My se proti jejich víře nevyhraňujeme ani v rámci naší svobody, což oni jen využívají ke svému prospěchu," uzavírá Angličan.